Biedt de wereldwijde uitrol van 5G de gietindustrie in ieder geval op korte termijn een adempauze? Bühler Die Casting CEO Jonathan Abbis gelooft in elk geval van wel. Er moeten 12 miljoen antennes worden gebouwd. En dat is een kans voor gieterijen.
De Zwitserse machinebouwer Bühler Die Casting is mede actief in de wereldwijde gietindustrie. De opmars van elektrisch rijden zet de gieterijen die spuitgietproducten toeleveren aan de auto-industrie onder druk en biedt tegelijkertijd kansen. Maar dat is vooral voor de langere termijn. Op korte termijn zal een deel van het werk wegvallen als er minder verbrandingsmotoren worden geproduceerd. 5G is volgens Jonathan Abbis voor de time being een vervangingsmarkt.
Miljoenen onderdelen
Bühler heeft deze namelijk in kaart gebracht. Telecombedrijven gaan vanaf volgend jaar overal in de wereld het nieuwe, extreem snelle 5G-netwerk uitrollen. ‘Daarvoor zijn er 12 miljoen antennemasten nodig met elk 6 transmitters’, zegt Abbis, die de gieterijdivisie van het Zwitserse concern leidt. Dat zijn 72 miljoen transmitters alleen al voor de opbouw van het 5G netwerk. Volgens Bühler zitten er in elke transmitter meerdere onderdelen waarvoor spuitgieten een ideale maaktechnologie is. ‘Deze nieuwe markt kan een deel van het verlies door de transitie naar elektrisch rijden opvangen.’ Hij verwacht dat gieterijen er vijf tot acht jaar voldoende omzet kunnen uithalen om de verliezen aan orders uit de auto-industrie deels op te vangen. Voor de langere termijn blijft hij kansen zien in de automobielindustrie. ‘Wij geloven in een mooie toekomst voor het spuitgieten in de auto-industrie, maar het zullen wel andere onderdelen zijn dan we tot nog toe kennen.’
Accu’s spuitgieten
Een voorbeeld is de behuizing van de accu’s in een elektrische auto. Bühler heeft samen met klanten daar al de eerste toepassingen voor ontwikkeld. Een nieuw afzetgebied in de auto-industrie ziet hij in de carrosseriebouw, waar met name structurele onderdelen in de toekomst gegoten kunnen gaan worden. Dat kan er zelfs toe leiden dat Bühler grotere machines moet gaan ontwikkelen. Momenteel heeft de fabrikant al 100 cellen voor dit soort onderdelen wereldwijd bij klanten staan. Abbis noemt dit een belangrijke ontwikkeling voor de gietindustrie. Want van de huidige gietonderdelen in een verbrandingsmotor gaat volgens hem op termijn 40 tot 50 procent verdwijnen.
Bühler opent campus van CHF 50 miljoen
Het pastalab in de Cubic. (Foto: FCP)
De Bühler Group heeft recent in Uzwil in Zwitserland een nieuwe innovatiecampus geopend. Het concern investeerde niet minder dan CHF 50 miljoen (€ 45,7 miljoen) in de Cubic Innovation Campus, waarin acht Application Centers zijn gehuisvest. Onderzoekers werken daar aan de meest uiteenlopende ontwikkelingen, zoals een nieuw continu proces voor de productie van elektrodes voor een Li-Iion batterij. Er is ook een Die Casting Application Center, met vijf spuitgietcellen. Voor het trainen van klantmedewerkers en voor applicatie-ontwikkeling. Hier wordt ook ontwikkeld aan de digitale drukgietcel. Deze lost volgens Bühler het 3D-probleem in de gietindustrie op: Dangerous, Dirty and Demanding. Wat misschien maar weinigen weten is dat Bühler ook in de levensmiddelenindustrie actief is. Zo is er in Cubic ook onderzoeksgroep bezig om nieuwe pastasoorten te ontwikkelen, gebaseerd op meel afkomstig van peulvruchten.