Actueel

Geen ‘cyber’? Dan geen CE!

Voor wie vorig jaar het Safety Event heeft gemist en de waarschuwing van Ruud Welschen van Siemens, is er dit jaar een herkansing. Welke waarschuwing? Die komt volgens Rob Hulsebos neer op ‘Geen ‘cyber’? Dan geen CE!’ Rob is een van de sprekers op het komende Safety Event op 27 november aanstaande in Den Bosch.

Tags:

Nu alles aan het internet hangt en zelfs veiligheidsbesturingen expliciet doelwit zijn van kwaadwillenden van onbekende herkomst, kan niemand meer om cyberveiligheid heen. Nog niet zo heel lang geleden deed je dat ‘cybersecurity’ even aan het eind van het project. Maar nu ligt ook daar wetgeving in het verschiet – voor producten en organisaties. De NIS2-richtlijn (Network and Information Security directive) wordt volgend jaar van kracht. IN 2027 volgt de Cyber Resilience Act die hier de Verordening  cyberweerbaarheid gaat heten en dan is er nog de Radio Equipment Directive (RED) en die gaat niet over je radio.

Waar kan je snel stappen maken?

Industrial Cyber Security-engineer Rob vertelt op het Safety Event over de nieuwe wettelijke eisen aan cybersecurity van producten en organisaties. Zo is de NIS2 van toepassing op bepaalde soorten bedrijven uit de maakindustrie, maar heb je ook als toeleverancier hier al heel snel mee te maken. En producten met een netwerkaansluiting moeten voldoen aan de RED- (2025) of CRA-wetten (2027). Gekoppeld aan de CE-markering, moet op gebied van cybersecurity heel wat gedaan worden om aan eisen te voldoen, en dat ook nog gedurende de verwachte levensduur van het product. Voor veel organisaties zal dit een forse stap zijn, reden om er op tijd mee te beginnen. Rob laat zien wat er moet gebeuren en waar je (snel) stappen kan maken.

Actueel overzicht

Kijk voor een actueel overzicht van alle plenaire en parallelsessies op de website van het event en meld je aan. Heb je een betaald abonnement op de printeditie van Aandrijven & Besturen of een van de andere publicaties van MYbusinessmedia dan is toegang gratis. De officiële toegangsprijs bedraagt 175 euro. Studenten en docenten betalen zestig euro en ben je lid van KIVI dan ben je 110 euro kwijt. Koopje.

Tags:
De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

6 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago