Er circuleren berichten, dat diverse staalproducenten de prijzen voor orders te leveren in het komende kwartaal ongewijzigd laten ten opzichte van het eerste kwartaal 2014. Het lijkt dat de fabrieken niet verder aandringen op een prijsstijging, maar genoegen nemen met het huidige niveau.
Dit blijkt uit Het Staaljournaal van februari 2014, een uitgave van Novio Staal. Hierna de verdere analayse van Lex Coenen van de Nijmeegse staalleverancier.
De economische ontwikkelingen in de EU, die momenteel veelal positieve cijfers vertonen, zouden moeten leiden tot een grote behoefte aan grondstoffen en dus ook meer vraag naar walserij-producten. De fabrieken merken natuurlijk die toegenomen vraag naar staal en hebben geprobeerd daarvan te profiteren door prijsverhogingen aan te kondigen. Salzgitter Stahl deed dat onlangs nog met een verhoging van 30 euro per ton voor kwartoplaat.
Prijzen grondstoffen
Echter is er ook een ontwikkeling gaande waar de staalproducenten waarschijnlijk geen rekening mee gehouden hadden. De prijzen van grondstoffen staan sinds enkele weken namelijk onder druk. Zowel de erts- als schrootprijzen zijn gedaald , veroorzaakt door overvloedig aanbod en als gevolg waarvan de argumenten voor een prijsstijging haar bodem verliest.
Inmiddels merken we ook dat de levertijden niet verder oplopen en constateren we, dat de orderportefeuilles bij de fabrieken redelijk, doch in elk geval beter gevuld zijn. Wij ontvangen nu eveneens berichten, dat diverse staalproducenten de prijzen voor orders te leveren in het komende kwartaal ongewijzigd laten ten opzichte van het 1e kwartaal. Het lijkt dat de fabrieken niet verder aandringen op een prijsstijging, maar genoegen nemen met het huidige niveau.
Heel onverklaarbaar is dat ook weer niet, want de financiële resultaten van een aantal staalmakers laten positievere ontwikkelingen zien. Ruukki (Finland) bijvoorbeeld bereikte over 2013 een winst van 39 miljoen euro, wat een verbetering is van 90 miljoen euro in vergelijking met het resultaat over 2012. ThyssenKrupp Steel (D) maakte eveneens een beter dan verwacht resultaat over haar eerste kwartaal (okt. t/m dec.) bekend en gaat voor het lopende boekjaar uit van een winst van 1 miljard euro.
Overcapaciteit
Echter niet alleen de daling van de grondstofprijzen is de oorzaak van de resultaatverbeteringen. Ook hebben de bezuinigingen en verdere saneringsmaatregelen langzamerhand een positief effect op de financiële resultaten. De grootste oorzaak van uitblijvende concrete prijsstijgingen echter blijft toch de overcapaciteit bij de productie van ruwstaal. Nog steeds kampen diverse landen in de wereld met een te grote productiecapaciteit ten opzichte van de vraag naar staal. Neem Vietnam: Het land draait maar slechts nog op een hoeveelheid van ca. 50 procent van haar totale capaciteit.
In de EU is in 2013 de productie van ruwstaal gedaald met bijna 2 procent, maar wereldwijd gezien is de productie juist met 4 procent toegenomen. Grootste stijger is toch weer China met 50 miljoen ton (+ 7%) gevolg door India (+5%). Daarbij maken de in aanbouw zijnde staalfabrieken het probleem van de overcapaciteit voorlopig alleen maar erger. In India bijvoorbeeld zijn enkele projecten voor de bouw van nieuwe staalfabrieken weliswaar uitgesteld of definitief afgeblazen, toch is de ruwstaalcapaciteit in dat land in 3 jaar tijd gestegen van ‘slechts’ ca. 65 miljoen ton naar circa 82 miljoen in 2013 en wordt ook voor 2014 een groei verwacht naar 85-90 miljoen. Europa kampt tevens nog steeds met dit probleem. De afbouw van productie-eenheden gaat maar mondjesmaat en daarom zal alleen een sterk toegenomen vraag een prijsverhoging kunnen forceren.
Novio Staal geeft voor februari 2014 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
- Warmgewalste coils: 460-480
- Koudgewalste coils: 540-550
- Sendzimir verzinkte coils: 540 – 560
- Kwartoplaten: 515 – 535
In januari 2014 waren de Novio Staal (fabrieks-) staalprijzen gelijk aan die van februari 2014.