Categories: ActueelMarktprijzen

Geen ruimte voor verdere daling staalprijzen

Dit is te lezen in de ABN AMRO Industriële Metalen Monitor januari 2016. In dezelfde uitgave van vroeg de bank zich nog af wanneer de ijzerertsvoorraden in China uitgeput zouden raken. ‘We merkten toen namelijk op dat de kans groot zou zijn dat – mede door de sterk gedaalde voorraden in China, in combinatie met de traditioneel sterke K4 en K1 2016 – dit zou resulteren in nieuwe koopactiviteit. De opleving van de vraag kondigde zich al vrij snel aan, want gedurende november en december namen de importen zeer sterk toe, met record importvolumes in december.’

IJzererts

In dezelfde uitgave van begin november vorig jaar vroeg de bank zich nog af wanneer de ijzerertsvoorraden in China uitgeput zouden raken. ‘We merkte toen namelijk op dat de kans groot zou zijn dat – mede door de sterk gedaalde voorraden in China, in combinatie met de traditioneel sterke K4 en K1 2016 – dit zou resulteren in nieuwe koopactiviteit. De opleving van de vraag kondigde zich al vrij snel aan, want gedurende november en december namen de importen zeer sterk toe, met record importvolumes in december.’
Ondanks de sterke toeneming van de vraag vanuit China bleef een prijsreactie uit. De mondiale beschikbaarheid van ijzererts is volgens de bank namelijk nog steeds zeer ruim en dat dempt een opwaartse prijsbeweging. De goede beschikbaarheid is voor veel staalfabrieken bovendien een argument om niet al teveel materiaal in te kopen. Zodra meer productiebeperkingen worden aangekondigd of sluitingen van mijnen plaatsvinden en het aanbod significant afneemt, zal een sterker prijsherstel zich voordoen.

Chinees exportstaal

De export van Chinees staal groeit verder. In 2015 is de Chinese export met 22 procent toegenomen. Het Chinese overschot aan staal vindt zijn weg naar internationale afzetmarkten en dit goedkopere staal zet druk op die markten. De Chinese staalproductie daarentegen is met circa 2 procent afgenomen in 2015. Dit zou in zekere zin goed nieuws moeten zijn voor een sector die gebukt gaat onder overcapaciteit, maar het tempo van de krimp is niet voldoende om marktbalans te creëren.
En daarmee blijven onze vooruitzichten voor de staalsector nog negatief en lijkt het erop dat 2016 geen spectaculair jaar zal worden voor veel prijsherstel, concludeert de bank. De verwachtingen voor de vraag naar staal in veel regio’s zijn daarvoor nog te zwak en de onbalans is nog te groot. ABN AMRO denkt wel dat er nog maar weinig ruimte is voor verdere dalingen van de prijzen, gegeven het feit dat veel staalfabrieken nu al materiaal verkopen onder de kostprijs op zowel export- als de binnenlandse markten.

 

ABN AMRO – Industriele Metalen Monitor januari 2016.

 

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

8 uur ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

1 dag ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

1 dag ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago