Het gaat om investeringen in vaste activa die de ondernemers in 2018 in gebruik zullen nemen, zoals gebouwen, fabrieken, machines, vervoermiddelen en computers. In 2017 is vaker geïnvesteerd in vervanging, maar voor komend jaar denken producenten vaker te gaan uitbreiden.
In de totale industrie verwachten producenten aan het eind van dit jaar 19 procent meer geïnvesteerd te hebben dan in 2016. Voor aanvang van 2017 was dat nog 13 procent. De industrie investeerde in 2016 bijna 8 miljard euro in materiële vaste activa.
De hogere verwachtingen vallen samen met een toename van het productenvertrouwen. Ook liggen de hogere investeringsverwachtingen in lijn met het saldo van positief en negatief gestemde producenten voor volgend jaar (10,6 procent).
Kijkend naar de totale industrie wordt er vooral geïnvesteerd in vervanging (van onder andere machines) en uitbreiding. Beide zijn goed voor bijna 80 procent van de totaal aan investeringen. Ook de ING economen verwachten dat het vooralsnog goed blijft gaan. In Nederland daalde de groei in het derde kwartaal naar 0,4 procent. De jaarlijkse groei ligt evenwel nog steeds op 3,3 procent. Komend jaar, 2018, kan wel eens het jaar van hoogconjunctuur worden. Zeker gezien het feit dat de Eurozone over de hele breedte sterk draait.
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…