FME en de technische universiteiten hebben een pact gesloten om het capaciteitsprobleem nog eens extra aan de kaak te stellen.
‘Het kan niet zo zijn dat iemand die techniek wil studeren de kans loopt geconfronteerd te worden met een studentenstop, alleen omdat we te weinig middelen krijgen,’ verwoordt UTwente-voorzitter Victor van der Chijs het probleem.
Dankzij het eerder gesloten Techniekpact kiezen meer studenten voor een technische opleiding. De belofte van een stralende techniek-toekomst blijkt niet zomaar inlosbaar. De technische universiteiten kampen namelijk met een capaciteitsprobleem.
In het pact ‘Ruim baan voor instroom technische studies’ roepen ze Den Haag op om met extra investeringen over de brug te komen. ‘De capaciteitsproblematiek moet structureel opgelost worden door een adequate financiering van de technische universiteiten. Zodra deze financiering beschikbaar komt zal de onderwijscapaciteit bij voorrang worden uitgebreid bij de opleidingen waar de vraag op de arbeidsmarkt en het aanbod aan afgestudeerden het verst uiteen loopt’, aldus de Wageningse rector magnificus Arthur Mol.
Numeri fixi
FME en de 4TU rekenen voor dat er vanaf 2020 jaarlijks 450 miljoen euro extra naar de technische universiteiten moet gaan en er in de aanloop daar naartoe een jaarlijkse extra impuls 150 miljoen euro nodig is.
‘Hiermee wordt de capaciteitsproblematiek op lange termijn opgelost en zal Nederland een grote aantrekkingskracht uitoefenen op internationale bedrijven, investeerders en wetenschappelijk talent.’ De technische universiteiten geven aan in principe tot 2020 geen nieuwe numeri fixi te zullen aanvragen.