Geld verdienen met semi-automatische containerlosser van Copal Development

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Ze hadden het op de traditionele manier kunnen aanpakken. Alle potentiële klanten één voor één bezoeken en hopen dat het verhaal overtuigend genoeg is om de machine te kunnen verkopen. Maar bedrijfsleider Bennie Aalders van Copal Development pakte het anders aan. Hij hield twee weken lang demodagen, zodat potentiële klanten met eigen ogen konden zien en ervaren hoe de semi-automatische containerlosmachine werkt.

Volgens Aalders is het na de eerste twee dagen al een succes. ‘Mensen moeten met eigen ogen zien hoe de machine werkt en dat kan hier. We hebben een ruimte gehuurd en daar een praktijkopstelling gemaakt, compleet met container en pallets. Ze kunnen kijken, de machine zelf bedienen en het hele proces volgen.’ De containerlosmachine kan dozen met diverse afmetingen uit de container tillen en vervolgens kunnen de dozen gestapeld op een pallet aan de achterzijde uitgenomen worden. Eén persoon bedient de manipulator aan de voorzijde en de machine doet de rest. Zie onderstaand filmpje:

 


 

 

Terugverdientijd

Copal Development is onderdeel van Maweton Machinebouw en is vijf jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de containerlosser. De laatste twee jaar is er uitgebreid getest en nu is het tijd om de markt op te gaan met de machine. Aalders ziet veel potentieel. ‘Ieder bedrijf dat containers lost heeft belang bij onze machine. De machine is gebouwd voor een lange levensduur bij continu gebruik en de terugverdientijd is, afhankelijk van de bedrijfssituatie, rond de 2,5 jaar. De grote winst is dat er nog maar één persoon nodig is om de container te lossen in plaats van de gebruikelijke twee. Normaal gesproken doen twee mensen 4 uur over het lossen van één container, met deze machine is één man 2 uur bezig. Ook zitten er grote arbotechnische voordelen aan deze automatische losmachine. Werknemers mogen niet meer dan 23 kilo tillen en met deze machine worden werknemers ontlast, zodat lichamelijke klachten uitblijven, en kunnen er zwaardere dozen gepalletiseerd worden.’

 

Negen stapelpatronen

De containerlosmachine verwerkt gemiddeld 25 dozen per minuut en de draagkracht van de vacuümgrijper is 360 kilogram. De dozen worden met de manipulator uit de container getild en op een rollenbaan geplaatst. De rotator, een snelle draaikop, draait de dozen vervolgens waar nodig 90 graden en herkent zelf of de dozen overdwars of overlangs staan. Ook wordt de oppakhoogte aangepast aan de gekozen doos. Daarna worden de dozen per laag verzameld en gepalletiseert met een klem. Dit zou overigens ook met vacuüm kunnen. De verschillende stapelpatronen (negen varianten), het aantal te stapelen lagen, de verschillende dooshoogten en het formaat van de dozen zijn via het menu op een groot touch panel in te stellen. Ook kan de keuze tussen euro- of blokpallet gemaakt worden. De maximale stapelhoogte is 185 centimeter op de pallet en wordt bewaakt door de software, er kan nooit een waarde ingegeven worden die deze waarde overschrijdt. De machine is zelfrijdend en bestuurbaar en naar mate de container leger wordt door het uitpakken, kan de machine verder de container ingereden worden.

 

Rekenmodellen

De machine van Copal voldoet aan de laatste machinerichtlijn en is met diverse extra functies leverbaar. Aalders: ‘We kunnen de machine aan het bestaande WMS-systeem van een bedrijf koppelen en uitrusten met barcodereading, er is een weegfunctie mogelijk en de mogelijkheid de dozen te stickeren. Eigenlijk kunnen we het standaardmodel helemaal aanpassen op de wensen van de klant. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk te kiezen voor een goedkopere variant door de manipulator weg te laten, dan hou je een verrijdbare palletiser over.’ Behalve dat met de containerlosmachine uren gespaard kunnen worden, vertelt Aalders dat er nog meer voordelen aan de machine zitten. ‘Natuurlijk heb je de ergonomische voordelen. Werknemers hoeven minder zwaar te tillen, wat rugklachten en, in het ergste geval, het belanden van werknemers in de wao voorkomt. Maar een ander voordeel is dat de logistiek binnen een bedrijf met deze machine geoptimaliseerd kan worden. Doorlooptijden zijn sneller en van wachttijden heb je minder last. Het bedrijf weet precies hoe lang het duurt om een container uit te pakken met de machine en hoeveel mensen daar voor nodig zijn.’ Copal Development zorgt voor de begeleiding op locatie. ‘Als we de machine verkopen is het voor ons niet klaar. We installeren de machine op locatie en zorgen dat het allemaal goed werkt, die service hoort erbij.’ Om het allemaal inzichtelijk te maken voor klanten zijn op de website diverse rekenmodellen beschikbaar. De terugverdientijd kan uitgerekend worden, maar ook is er een leasecalculator en een rekentool tilgewicht.

 

Interessante demomiddag voor Vijn Logistiek

Richard Vijn en Mathieu Wijdenes van Dick Vijn Logistiek uit Zwaagdijk bezochten de demomiddag van Copal Devolment om te bekijken of de containerlosmachine een uitkomst kan zijn voor hun bedrijf. ‘Wij lossen nu rond de duizend containers per jaar, maar dat aantal is groeiende. Bovendien hebben we een sterke piek in december’, vertelt Vijn. ‘Daarom zou deze machine best interessant voor ons kunnen zijn.’ Het voordeel van de kleinschalige demomiddag is dat er ingegaan kon worden op specifieke vragen. Bijvoorbeeld over welke uitbreidingen er mogelijk zijn, zoals het stickeren en sealen van pallets. Vijn en Wijdenes bekijken nog aan de hand van het rekenmodel op de website van Copal Development hoe aantrekkelijk de aanschaf van één of meerdere containerlosmachines voor hen zou kunnen zijn.