Actueel

Gereedschapsleverancier Mate en dealer HPT richten op verspanende markt door verminderde populariteit ponsmachines

Door de verminderde populariteit van ponsmachines, een gevolg van de opkomst van fiberlaser machines, heeft de Amerikaanse gereedschapsleverancier Mate Precision Technologies met nulpuntspansysteem haar pijlen gericht op de verspanende markt. Het bedrijf wordt hierin geassisteerd door haar vaste Nederlandse dealer Holland Precision Tooling (HPT), welke samen met Mate inmiddels 25 jaar actief is op de Nederlandse markt.

Auteur: Jerom Rozendaal

Patrick Vandeputte van Mate Precision Technologies en Peter van Munster van HPT op de stand tijdens TechniShow 2024. (Foto: Jerom Rozendaal)

De voorbije jaren zag Patrick Vandeputte, de Belgische senior European Sales Manager van gereedschappenproducent Mate, de verkoop van ponsmachines wereldwijd zakken. ‘Fiberlasers zijn aan een sterke opmars bezig en hebben de populariteit van ponsmachines doen afnemen’, verklaart hij op de TechniShow, waar Vraag&Aanbod hem sprak. Het feit dat er geen ponsmachines op de vakbeurs in Utrecht gepresenteerd werden, spreekt volgens hem boekdelen. Dit wil overigens niet zeggen dat de ponsmachine gedoemd is te verdwijnen. ‘Voor veel producten blijft ponsen de meest efficiënte bewerking.’

Vanwege de verminderde populariteit van het ponsen, heeft het Amerikaanse Mate enkele jaren geleden besloten zich ook te richten op de verspanende markt en is daarbij uitgekomen op het nulpuntspansysteem voor freesbanken als bijkomend product. ‘Een nieuwe sector’, beaamt Vandeputte. Mate richtte zich voorheen enkel op niet verspanende plaatbewerking.

Veel ervaringen met frezen

Omdat het maken van ponsgereedschap met verspaning tot stand komt, heeft het bedrijf wel veel ervaring met frezen. ‘Met zelf ontwikkelde klemsystemen om complexe werkstukken nauwkeurig te kunnen inspannen, is veel kennis opgedaan’, vertelt Vandeputte. Deze spantechnieken heeft Mate verder ontwikkeld waaruit het huidige spansysteem is ontstaan.

Mate Precision Technologies ging enkele jaren geleden nog door het leven als Mate Precision Tooling. ‘Wij waren gespecialiseerd in het maken van gereedschappen voor ponsmachines’, vertelt Vandeputte. Door de toevoeging van het huidige spansysteem aan het assortiment is Mate niet meer alleen gereedschappenproducent. Om deze reden is de naam gewijzigd naar Mate Precision Technologies.  

Vijfassige freesmachine

In het bijzonder mikt het bedrijf met haar nulpuntspansysteem zich op de markt van vijfassige freesmachines. Door de drang naar automatisering in de metaalbewerking ziet het bedrijf juist in dit segment veel potentieel. Naast vele andere voordelen karakteriseert het spansysteem zich vooral door het ‘eenvoudige’ ontwerp, waarbij de spanbakken snel handmatig verwisseld kunnen worden. ‘Dit resulteert in een minimaal tijdsverlies bij het opspannen van werkstukken. Door de constructie in het opspansysteem garandeert Mate de hoogste spankracht en minimale lift. Hierdoor worden eveneens hogere freessnelheden en kortere freestijden gewaarborgd.’

Nu in Amerika de verkoop van het nulpuntspansysteem in een stroomversnelling is geraakt wil Mate Precision Technologies ook de Nederlandse markt veroveren. Het werkt daarbij samen met haar vaste dealer Holland Precision Tooling (HPT). Ook voor deze gereedschapsleverancier uit Naarden betekent de verspanende metaalbewerking een nieuwe markt. ‘Wie weet liggen hier in de toekomst meer mogelijkheden’, aldus Peter van Munster van HPT.

Zoals tijdens voorgaande edities presenteerde HPT op de TechniShow in Utrecht de gereedschappen op het gebied van kantpersen, ponsen, laserbenodigdheden en onderhoud. Dit jaar nam ook het nulpuntspansysteem een centrale plaats in op de beursstand van HPT.

Tags:
Contactgegevens
AdresAmsterdamsestraatweg 33
Postcode en plaats
1411 AW Naarden
Meer informatieInformatie aanvragen
Jerom Rozendaal

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

14 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

16 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

17 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

18 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

18 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

18 uur ago