Het opleidings- en ontwikkelingsfonds voor de metaalbewerking OOM heeft een geschil met Polytech (Royal Construction). Vorige week troffen ze elkaar voor de rechtbank in Den Haag.
Bron van het conflict is de claim van enige honderdduizenden euro’s die het Limburgse detacheringbedrijf Polytech (voorheen Royal Construction) heeft ingediend bij de OOM. De detacheerder meent over 2009 nog recht te hebben op subsidiegelden van OOM. Om die reden heeft deze detacheeder het faillissement aangevraagd van OOM. Het opleidingsfonds OOM betwist (de rechtmatigheid van) deze aanvraag.
Persoonlijke TrainingsToelage
Reden van alle commotie is het feit dat OOM de Persoonlijke TrainingsToelage (PTT) in juni 2009 abrupt stopzette vanwege de enorme toeloop waardoor het totale budget plus reserves op was. Dat verdiende niet de schoonheidsprijs, maar daar staat tegenover dat volgens OOM alle bedrijven die binnen de door OOM gestelde termijn hun aanvraag hadden ingediend, alsnog hun rechtmatige bijdrage hebben ontvangen.
OOM meent dat het meningsverschil met Royal Construction/Polytech in Elsloo weinig te maken heeft met de stopzetting van de PTT . Bovendien stelt OOM dat haar financiële positie gezond is; de reserve bedraagt ruim de jaarlijkse verplichtingen.
OOM heeft Royal Construction/Polytech geregeld om aanvullende gegevens gevraagd om de aanvraag op zijn rechtmatigheid te kunnen beoordelen en eventueel tot uitbetaling te kunnen overgaan. Die informatie heeft het bedrijf nooit willen overleggen. In plaats daarvan is Royal Construction/Polytech gaan onderhandelen over de hoogte van de vergoeding. OOM heeft echter geweigerd om op deze wijze met sectorgeld om te gaan.
Voor de rechter
Om de druk verder op te voeren is Polytech naar de rechter gestapt. De faillissementsaanvraag diende op 14 december bij de rechtbank in Den Haag. Mede gelet op de reactie van de rechter tijdens de behandeling, gaat OOM ervan uit dat het verzoek wordt afgewezen.
Daar is Serkan Uslu, manager bij Polytech, het niet mee eens. Voor een officiële reactie verwijst hij naar CLERXvanROYadvocaten uit Beek. Daar is niemand aanwezig voor een reactie. Uslu vertelt tijdens het telefoongesprek dat OOM niet in haar recht staat. Gedurende de looptijd de subsidieregeling stopzetten, zo ga je niet met bedrijven om, is zijn mening. Bedrijven die ook nog eens zelf de premiepot vullen.
De Rechtbank ‘s-Gravenhage doet morgen (23 december 2010) uitspraak.