Dit meldt NovioStaal in haar ‘Het Staaljournaal’ van 18 november 2015. Volgens de staalleverancier zijn Rusland, China en Oekraïne de drie belangrijkste exporteurs van staal naar Europa. Rusland is van deze drie de grootste, maar het is toch vooral China, dat haar totaal exportvolume dit jaar fors verhoogd heeft naar waarschijnlijk ruim 110 miljoen ton staal, waarvan ca. 8 miljoen ton naar Europa. Ter vergelijking: in 2013 was dat nog ‘slechts’ 4 miljoen ton.
In 2005 kwam de eerste dip in prijzen na de stijging van 2004. De terechte vraag is dan ook hoe de staalproducenten in de Europese Unie dit kunnen volhouden. Om die reden zijn de vier grootste staalmakers onlangs in overleg gegaan met de Europese Commissie en hebben om passende maatregelen gevraagd om die bedreiging van goedkoop staal en oneerlijke concurrentie te beteugelen. Dat verzoek is niet onterecht, want de Chinese producenten draaien met verlies, maar worden wel gesubsidieerd, waardoor ze die lage prijzen kunnen blijven afgeven.
De EU-Commissie heeft het verzoek aangehoord, de problemen erkend, maar is tot grote teleurstelling van de producenten (nog) niet tot besluitvorming gekomen. Als de huidige ontwikkeling echter zo doorgaat voorspellen sommige deskundigen, dat veel staalfabrieken hun deuren zullen moeten sluiten.
De ijzer- en staalindustrie is voor veel landen niet alleen een strategische industrie, maar is ook van groot belang voor de werkgelegenheid. In Europa zijn in totaal ruim 300.000 mensen direct werkzaam in deze branche en daarbovenop komt nog een aantal honderdduizend mensen die indirect hiervoor actief zijn. De meest pessimistische voorspelling is dat over 15 jaar die hierboven genoemde aantallen werkplekken gehalveerd zullen zijn.
Bovenop die oneerlijke en zware concurrentie uit o.a. China komen voor de Europese staalmakers namelijk ook nog eens de milieueisen die van EU-zijde opgelegd zijn. Om die reden kunnen de EU-fabrieken gewoon niet echt concurreren met producenten uit landen waar de milieueisen niet of nauwelijks aanwezig zijn en de energietarieven fors lager zijn.
Er gloort anderzijds echter wel wat hoop voor de EU-staalfabrieken, want de meest recente cijfers over de staalproductie in China laten over de eerste 10 maanden van 2015 ten opzichte van 2014 een daling van 2,2 procent zien. Vrij vertaald betekent dat een daling van ca. 17 miljoen ton op jaarbasis. Bovendien verwacht de Bao Steel Group, een van de grootste Chinese staalproducenten, dat op afzienbare termijn de productie in China met zo’n 20 procent zal gaan dalen, waardoor wellicht de druk op Europa wat zal gaan afnemen.
Diverse producenten in Europa nemen intussen zelf al hun maatregelen om te overleven. Het Indiase conglomeraat Tata Steel, dat in Europa de op één na grootste staalproducent is, heeft al gemeld verder in de kosten te gaan snijden en wederom te gaan reorganiseren. Voest-Alpine (Oostenrijk) investeert bewust meer op andere continenten om haar risico’s te spreiden.
Maatregelen worden ook verwacht bij ArcelorMittal, dat over het 3e kwartaal 2015 een verlies leed van 28 miljoen euro en daarmee haar resultaat in vergelijking met dezelfde periode in 2014 met 148 miljoen euro zag dalen. Er wordt gefluisterd, dat deze staalmaker o.a. voornemens is bij haar grote fabriek in Fos-sur-Mer (Frankrijk), waar coils geproduceerd worden, enkele honderden werknemers te laten afvloeien.
Samengevat: de dreiging van veel en te goedkoop importstaal is serieus te noemen en vraagt inderdaad om concrete maatregelen om die industrietak in de EU te laten voortbestaan.
NovioStaal geeft per 18 november 2015 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:
Daarmee dalen voor de negende maand (sinds februari 2015) achtereen de circa fabrieks-prijzen. In oktober waren deze circa fabrieks staalprijzen 15 tot 33 euro hoger.
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…