Buigzame en transparante smartphones, lichtere vliegtuigen Dit alles en meer kan binnenkort werkelijkheid worden dankzij het ‘wondermateriaal’ grafeen. Begin juni bespraken de leden van het Europese Parlement met deskundigen de mogelijkheden van het gebruik in diverse sectoren. “Wetenschap is het gemakkelijke deel… om een technologie te ontwikkelen, moet je weten op welke producten je je richt en dat moet van de industrie komen”, zei Nobelprijswinnaar Konstantin Novoselov, mede-uitvinder van grafeen.
Grafeen is een materiaal gemaakt van een enkele laag koolstofatomen gerangschikt in een hexagonaal rooster. Het is het dunste materiaal dat ooit is gemaakt: een miljoen keer dunner dan een menselijke haar. Daarnaast is het ‘s werelds sterkste materiaal (200 keer sterker dan staal), maar toch licht en flexibel. Het geleidt elektriciteit beter dan de meeste andere materialen en als het wordt gestapeld in lagen, vormt het grafiet (zoals in potloden).
Grafeen werd in 2004 uitgevonden door Andre Geim en Konstantin Novoselov. In 2010 ontvingen zij hiervoor de Nobelprijs voor Natuurkunde.
EU aan kop
De EU gaat de komende tien jaar € 1 miljard investeren in de ontwikkeling van op grafeen gebaseerde technologieën. Het grafeen-initiatief is onderdeel van het programma Horizon 2020. Het doel is om de overstap te maken voor grafeen en aanverwante gelaagde materialen van laboratoria naar de samenleving.
Professor Novoselov vertelde hoe hij het succes van het project zou definiëren: “Het belangrijkste resultaat is dat Europa een groot aandeel in innovatie en de productie zou moeten houden. Aan het eind van de tien jaar (van het programma), moeten we een ‘nieuw grafeen’ hebben – het volgende wondermateriaal ”
Meer initiatieven nodig
Tijdens de workshop onder leiding van EP-lid Paul Rübig bespraken de leden met deskundigen over de mogelijkheden van het gebruik van grafeen in diverse sectoren – variërend van energie en techniek tot elektronica en gezondheid – en de invloed ervan op de Europese economie en samenleving.
Jerzy Buzek, voorzitter van de parlementaire commissie Industrie, onderzoek en energie zei: “We hebben meer grafeen-achtige initiatieven nodig, in de toegepaste wetenschappen en in samenwerking met de industrie.”
Van stenen naar grafenen tijdperk
EP-lid en eerste ondervoorzitter van Stoa, Eva Kaili, zei in haar slotopmerking: “De stenen, bronzen en ijzeren tijdperken werden gedefinieerd door de materialen die nieuwe technieken met zich meebrachten. Het zou kunnen dat wij momenteel het grafeen tijdperk ingaan.”