Het volume van de uitvoer van goederen was in juni bijna 6 procent groter dan een jaar eerder. Dit is iets meer dan de toename in mei. De groei van het uitvoervolume is de laatste maanden vrij stabiel. Het volume van de invoer nam in juni met 4 procent toe. De volumecijfers zijn gecorrigeerd voor werkdageffecten meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
De omstandigheden voor de export zijn volgens de Exportradar van augustus 2011 voor de derde maand op rij verslechterd.
De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 33,4 miljard euro. Dat is bijna 4 procent meer dan een jaar eerder. De invoerwaarde steeg met bijna 2 procent tot 30,1 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg daarmee 3,3 miljard euro. Dat is 0,8 miljard hoger dan in juni 2010. De waardecijfers zijn niet gecorrigeerd voor werkdageffecten. Juni 2011 had 2 werkdagen minder dan juni 2010.
Hogere olieprijs
De waarde van de in- en uitvoer van grondstoffen en minerale brandstoffen nam fors toe. Een hogere olieprijs speelde hierbij een belangrijke rol. Zowel de waarde van de in- en uitvoer van chemische producten als die van de invoer van machines en transportmiddelen is gedaald ten opzichte van juni 2010.
De uitvoer naar EU-landen nam toe terwijl de uitvoer naar niet-EU-landen afnam. Bij de invoer was het tegenovergestelde te zien. De invoer uit EU-landen nam iets af terwijl de invoer uit niet-EU-landen toenam.
De uitvoerprijzen waren 3,1 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen stegen met 2,2 procent. De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel is daarmee ten opzichte van juni 2010 verbeterd.