Categories: Actueel

Groei Nederlandse octrooiaanvragen bij Europees Octrooibureau (EOB)

Waar het gaat om het aantal octrooiaanvragen bij het EOB in relatie tot het aantal inwoners per land, wat indicatief kan zijn voor de innovatiekracht van een land, neemt Nederland met 416 aanvragen per miljoen inwoners de tweede plaats in na Zwitserland. Nederland wordt gevolgd door Denemarken (nr.3), Zweden (nr.4) en Duitsland (nr.5).

 
In 2018 ontving het Europees Octrooibureau in totaal 174.317 Europese octrooiaanvragen, een groei van 4.6 procent vergeleken met 2017. De aanvragen uit China stegen met 8.8 procent, het laagste in de afgelopen vijf jaar. De Verenigde Staten dienden de meeste aanvragen in (25% van het totaal), gevolgd door Duitsland, Japan, Frankrijk en China . 

‘Nederland scoort heel hoog met het aantal octrooiaanvragen per inwoner. Dat maakt het tot een van de meest innovatieve landen ter wereld. Het land geeft het goede voorbeeld door te laten zien dat investeringen in onderzoek en ontwikkeling zekerheid bieden voor de toekomst. Technologie voorzien van een octrooi doet de concurrentie toenemen en vormt de basis voor banen, inkomen en economische groei, zoals duidelijk blijkt uit een recente studie’, aldus EOB-voorzitter António Campinos. 

Koninklijke Philips was met 1.617 aanvragen veruit de meest actieve octrooiaanvrager van Nederland bij het EOB in 2018, vóór Philips Lighting (573), Airbus (509), DSM (500) en NXP (312. Op de ranglijst met top-octrooiaanvragers staat Koninklijke Philips op de zesde plek. 

Binnen de tien belangrijkste technologiegebieden bij de EOB was Koninklijke Philips nr. 2 in medische technologie na Johnson & Johnson, nr. 2 in metingen na Siemens, maar voor Robert Bosch, en nr. 8 in computertechnologie. Philips Lighting was nr. 3 in elektrische machines/apparaten/energie en DSM was de nr. 2 in biotechnologie, na Hoffmann-La Roche.

De voornaamste technologiesectoren met de meeste Nederlandse octrooiaanvragen waren medische technologie, gevolgd door elektrische machines/apparaten/energie en computertechnologie. Binnen de in Nederland belangrijkste technologiesectoren stegen de aanvragen het sterkst in voedselchemie (+36%), biotechnologie (+23%) en macromoleculaire chemie en polymeren (+21%).

 

www.epo.org/about-us/annual-reports-statistics/annual-report

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

2 dagen ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

2 dagen ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

2 dagen ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

3 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

3 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

3 dagen ago