Actueel

Groen licht voor Maritiem Masterplan en Circulair Plastics

Het Nationaal Groeifonds kent 517,3 miljoen euro (waarvan 466,2 miljoen definitief en 51,1 miljoen voorwaardelijk) toe aan diverse projecten die bijdragen aan duurzame economische groei in Nederland. Twee projecten die van deze financiering profiteren zijn het Maritiem Masterplan en het project Circulair Plastics.

Het Maritiem Masterplan is één van de vijf projecten die geld krijgt toegekend. (Foto: Maritiem Masterplan)

Het Maritiem Masterplan ontvangt een definitieve toekenning en richt zich op de ontwikkeling en het gebruik van betrouwbare, concurrerende en duurzamere schepen in de Nederlandse maritieme sector. Dit initiatief draagt bij aan de versterking van de positie van Nederland als maritieme natie, met een sterke focus op duurzaamheid en innovatie.

Naar een circulaire economie

Het project Circulair Plastics krijgt eveneens een definitieve toekenning. Dit project is gericht op de ontwikkeling, versnelling en opschaling van proces- en materiaalinnovaties om plastic waardeketens volledig circulair te maken. Door deze innovaties worden broeikasgasemissies, plastic afval en vervuiling met microplastics verminderd, wat bijdraagt aan een schoner en duurzamer milieu.

Nationaal Groeifonds

Het Nationaal Groeifonds investeert in projecten die zorgen voor duurzame economische groei op de lange termijn. Alle projecten worden beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie, waarna het kabinet op basis van dit advies een besluit neemt. Deze recente toekenningen zijn in lijn met het hoofdlijnenakkoord van het kabinet, waarin is afgesproken het Groeifonds gefaseerd af te bouwen, terwijl lopende projecten en voorwaardelijke toekenningen behouden blijven.

Een definitieve toekenning gaat onder meer naar het Maritiem Masterplan. Dat richt zich op de ontwikkeling en het gebruik van betrouwbare, concurrerende en duurzamere schepen in de Nederlandse maritieme sector.

Het project Circular Plastics NL krijgt ook een definitieve toekenning uit het Nationaal Groeifonds. Binnen het project worden proces- en materiaalinnovaties ontwikkeld, versneld en opgeschaald. Het doel is de plastic waardeketens volledig circulair te maken. Zo kunnen broeikasgasemissies, plastic afval en vervuiling met microplastics worden verminderd.

Hoe werkt het Nationaal Groeifonds?

Het Nationaal Groeifonds investeert in projecten die zorgen voor duurzame economische groei voor de lange termijn. Alle projecten die geld ontvangen uit het Nationaal Groeifonds worden beoordeeld door een onafhankelijke adviescommissie. Op basis van dat advies neemt het kabinet vervolgens een besluit. De adviescommissie vraagt in sommige gevallen om een betere onderbouwing van het voorstel, waarna de commissie opnieuw advies uitbrengt aan het kabinet.

In het hoofdlijnenakkoord van het kabinet is afgesproken dat het Nationaal Groeifonds wordt uitgefaseerd, waarbij de afspraken over ronde 1, 2 en 3 worden nagekomen. De voorwaardelijke toekenningen en de reserveringen voor lopende Groeifondsprojecten blijven beschikbaar. Deze besluitvorming van het kabinet volgt daarmee het hoofdlijnenakkoord.

De redactie

Recent Posts

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

51 minuten ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

2 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

2 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

3 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

3 uur ago

Staalonderzoek in de ruimte

In het internationale ruimtestation ISS voeren Tata Steel Nederland en de European Space Agency (ESA) onderzoek uit naar de…

3 uur ago