De Grondstoffenscanner is vernieuwd. De Europese maakindustrie is vaak afhankelijk van grondstoffen uit andere landen en de Grondstoffenscanner laat zien of deze grondstoffen in de toekomst zeldzaam worden. De scanner geeft informatie over metalen, mineralen en twintig biogrondstoffen. De scanner is aangevuld met gegevens van het jaar 2022. Daarnaast breidt de overheid hem uit met informatie over producten en grondstoffen per land.
Veel bedrijven in Nederland zijn afhankelijk van een stabiele toevoer van grondstoffen, zoals metalen of biogrondstoffen. Grondstoffen kunnen door omstandigheden ineens een stuk duurder, slechter leverbaar of zelfs niet meer leverbaar zijn. En dat kan een risico zijn voor bedrijf. Met de Grondstoffenscanner kunnen bedrijven het risico op schaarste in de toekomst inschatten.
Met de nieuwe gegevens geeft de scanner nu ook voor ieder land inzicht in grondstoffen. Bijvoorbeeld over hoe zeker het is en blijft dat bedrijven hun grondstoffen binnenkrijgen; economische risico’s, zoals snel stijgende prijzen; risico’s voor het milieu, zoals giftige effecten, slechtere kwaliteit van bodem- en water door vermesting, klimaatverandering en minder biodiversiteit; maatschappelijke risico’s, bijvoorbeeld voor mensenrechten.
De website Grondstoffenscanner.nl heeft een nieuwe indeling, huisstijl, en verbeterde navigatie. Ook is de indeling van de factsheets voor producten en grondstoffen verbeterd. Dit zijn korte documenten waarin meer te lezen is over een grondstof. Denk aan de productie van ieder jaar.
De Grondstofferscanner is in 2018 ontwikkeld. Met het hulpmiddel zoeken ondernemers makkelijk de belangrijke grondstoffen in hun producten op. De ondernemer ziet bijvoorbeeld voor iedere grondstof de grootte van de wereldproductie, prijsveranderingen, risico’s, zoals obstakels in de export, instabiele bronlanden en gevolgen voor het milieu. Het is ook mogelijk om op productniveau te zoeken. Met deze informatie kan een gebruiker van de scanner keuzes maken over duurzaamheid en zekerheid van levering. Zo helpt de scanner grondstoffen besparen. En draagt hij bij aan een positieve invloed op mens en milieu.
De Grondstoffenscanner wordt voortdurend bijgewerkt met nieuwe informatie over producten en materialen. Bekijk de laatste gegevens op Grondstoffenscanner.nl. De scanner is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…