Categories: Actueel

Gühring Nederland slijpt voor de hele wereld

Voor de verbouwing had Gühring vijf slijpmachines in gebruik voor het herslijpen en aanpassen van gereedschappen. Daar werkten toen vier slijpers in een kleine hal. ‘Met de uitbreiding van de slijperij met o.a. een nieuwe hal hebben we nu het dubbele aantal slijpers in dienst. In de nieuwe hal beschikken we over zes in eigen beheer geproduceerde Gühring slijpmachines, een reinigingsinrichting, een coatingoven en bijbehorende logistiek.

De nieuwe slijpafdeling met de zes in eigen beheer geproduceerde nieuwe Gühring slijpmachines.  

Slijpen en coaten

‘In de slijperij produceren we special tools voor Nederland en België en incidenteel ook voor de groep. Voor de groep zijn dat met name tools voor de vliegtuigindustrie. Zo leveren we onder andere aan Airbus in Frankrijk. Grappig is dat je voor de toepassingen in de vliegtuigindustrie een link kunt leggen met het soort frezen dat nodig is in de toeleveringsketen van ASML, voor het verspanen van hoogwaardige aluminiumsoorten. Dat betekent dat wij hier lokaal regelmatig produceren voor de toeleveranciers aan ASML. In België daarentegen hebben we meer te maken met toeleveranciers aan de luchtvaartindustrie.’

‘In Eindhoven slijpen we nieuwe klantspecifieke gereedschappen uit één stuk stafmateriaal, de zogeheten monoblokgereedschappen. Dat zijn o.a. volhardmetalen boren, frezen en soms ook ruimers met speciale profielen, radii en/of lengtes. In het borenbereik vragen klanten steeds vaker om getrapte boren. Hiermee kun je in een arbeidsgang twee tot drie diameters boren of in een bewerking twee diameters en een gat verzinken. Dat gaat tot maximaal drietraps. Bij grote series kan dat heel aantrekkelijk zijn’, weet Van Sante.

‘Na het slijpen worden de gereedschappen gereinigd en indien nodig daarna voorzien van een slijtvaste of hittebestendige coating. In de meeste gevallen zien we deze gereedschappen nog drie keer terug om ze te herslijpen in de oorspronkelijke geometrie. Ook deze worden dan weer voorzien van  de gewenste coating.’

Gühring op de EMO

Guhring introduceert een aantal nieuwe gereedschappen, zoals het nieuwe combigereedschap, de nieuwe cirkelboorschroefdraadfrees MTMH3-Z 2,5xD. Hiermee kan kerngat en schroefdraad in één arbeidsgang worden voltooid. Dit levert een beduidend kortere cyclus- en insteltijd op. De nieuwe boorschroefdraadfrees is universeel inzetbaar in ongeharde en hoge sterkte en gehard staal tot 66 HRC.

Stephan van Sante, directeur van Gühring Nederland: ‘Natuurlijk kan ik niet alles vertellen, want ook daarin is Guhring nog heel klassiek Duits. Ze houden altijd een paar nieuwigheden voor de EMO achter, die we pas op de EMO wereldkundig mogen maken. Zelf krijgen we vooraf van het hoofdkantoor een e-learningmodule met de noviteiten op de beurs. Zo kan iedere vertegenwoordiger die op de EMO staat zich optimaal voorbereiden.’

De afdeling toolmanagement heeft op de stand een eigen eiland om er meer aandacht op te vestigen.

Ontwikkeling gereedschappen

De ontwikkeling van nieuwe gereedschappen zit niet alleen in de te slijpen geometrieën maar ook in de basismaterialen, met name in het hardmetaal. Soms is het zoeken naar de juiste legering bij een nieuwe toepassing. Ook op coatinggebied is er veel te doen. Van Sante laat een rijtje hardmetalen boren met verschillende kleuren aan de tip zien. ‘Die kleur zegt niet zo veel, dat kan ook esthetisch zijn voor marketingdoeleinden. Met een coating wil je de weerstand en frictie verminderen en de warmteopname verbeteren zodat de warmte niet in het gereedschap komt. Het eerste gecoate gereedschap dateert van begin jaren 80, dat was een tin-coating voor boren, het zogeheten gouden tin-tip-gereedschap. De markt was stomverbaasd over het resultaat van deze coating, namelijk een dertig procent langere standtijd. Die tin-coating zorgt namelijk voor minder wrijving van de boor.’

De laatste ontwikkeling van Gühring heeft geresulteerd in twee nieuwe coatings voor boren. Dat zijn de Sirius en de Signum, beide hoogwaardige coatings waarmee je extra performance uit een gereedschap kunt halen. Deze twee zijn specifiek op de markt gebracht om in te zetten op moeilijk verspaanbare materialen zoals bv Inconel en Hardox’, aldus Van Sante.

 Een medewerker zet de geslepen boren in de carrousel voor plaatsing in de coatingoven.

Slijtdelen

Een vrij nieuwe tak van sport voor de Duitse producent is de productie van hardmetalen slijtdelen. Dat heeft niets met verspanen te maken, maar is volgens Van Sante een markt waar Gühring potentie in ziet. ‘Een voorbeeld  van de toepassingen van die slijtdelen zijn de messen die worden gebruikt in slagmolens voor het malen van bijvoorbeeld cacaobonen. Die messen worden gemaakt van hardmetaal.

Deze ontwikkeling staat niet op zich. ‘Een deel van het salesteam is vrijgemaakt voor onderzoek naar nieuwe markten. Dat is ook een van de redenen dat er op de twee productielocaties in Duitsland geïnvesteerd wordt in extra productiecapaciteit met name gericht op de productie van hardmetalen slijtdelen. Dit maakt onderdeel uit van Gührings nieuwe strategie om minder afhankelijk te zijn van de automotive-markten.’

Verkoopkanaal

Behalve de fysieke verkoop heeft Gühring sinds kort ook een webshop, nu alleen nog online in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Voor het Nederlands taalgebied is die nog ‘under construction’. Die gaat volgend jaar online.

Gereedschapslijper

Van Sante ziet voor Nederland nog een uitdaging. Dat is het krijgen van vakpersoneel, met name gereedschapslijpers. Van Sante: ‘Er bestaat geen opleiding voor de klassieke gereedschapsslijper. Wij hebben naast onze CNC-slijpers nog twee oudere klassiek opgeleide conventionele vakmensen in dienst, die net als alle gereedschapslijpers in deze regio van de Philips bedrijfsschool komen. Die generatie heeft nu een leeftijd van achter in de vijftig. Omdat er dus geen opleiding is, zullen we dat als bedrijf/branche zelf moeten oppakken. Dat is niet erg, maar helaas is de huidige jeugd niet zo geïnteresseerd in het slijpvak. We hebben al drie keer jongeren proberen op te leiden, helaas is dat in alle drie de gevallen mislukt. De jeugd heeft geen geduld om een vak te leren, ze haken al na twee tot drie maanden af. Daarom proberen we nu om samen met de locale ROC’s dit thema op te pakken. We willen hier plek maken voor een aantal vaste stageplaatsen.’

‘Een bijkomende handicap in onze regio is dat veel jonge mensen worden gekaapt door ASML en zijn toeleveranciers. Dit heeft o.a. een heel groot opdrijvend effect voor de lonen. Natuurlijk zitten er bij ASML mensen die wat brengen en een hoog salaris verdienen. Maar ook de banen die wat lager in de ranking staan, worden bovennormaal betaald. Als er dan een werktuigbouwer langs komt, dan moet je al snel een behoorlijk hoger startsalaris betalen dan wij gewend zijn. Natuurlijk heeft het ook voordelen’, beaamt Van Sante, ‘want veel van onze klanten zitten om de hoek.’

Toolmanagement

Tot slot doet Gühring ook in toolmanagementsystemen. Dat zijn de gereedschapsuitgiftesystemen, zeg maar een ‘digitale’ kast met laden vol gereedschappen. De innovatie in deze systemen zit in de software en hoe maatgericht je dit aan de klant kunt aanbieden. ‘Wij zijn daar als een van de eerste gereedschapsproducenten in 2001 mee begonnen. Deze systemen zijn niet alleen bestemd voor grote bedrijven met vele machines en gereedschappen. Nee ze zijn ook efficiënt voor de kleinere bedrijven. Onlangs hebben we een toolmanagementsysteem verkocht aan een klant met slechts vier machines.’ 

Een rijtje getrapte  tweetraps boren. 

Familiebedrijf sinds 1898

Gühring is een Duits familiebedrijf, opgericht in 1898 door Gottlieb Gühring. Nu wordt het concern geleidt door Jörg Gühring (sinds 1985) die ook eigenaar is. Een van zijn zonen is betrokken als commercieel directeur in het bedrijf en wordt genoemd als de beoogd opvolger. Wereldwijd heeft Gühring 8.000 mensen in dienst met 60 vestigingen met het hoofdkantoor in Albstad.

Gühring Nederland heeft 45 mensen in dienst waarvan 9 in België; vijf jaar geleden waren dat nog 18 mensen. ‘Met die 45 mensen halen we een omzet van 16 miljoen euro. Ongeveer vijftig procent van de business van ons servicecentrum zijn special tools. Gerelateerd aan onze totale orderportefeuille is dit ongeveer dertig procent van onze totale omzet’, aldus managing director Stephan van Sante.

De resterende zeventig procent van de omzet gaat naar de catalogusverkopen spiraalboren, diepgatboren, frezen, draadsnijgereedschap, ruimers, verzinkers, gereedschapshouders en diverse aanverwante apparatuur.

Gühring maakt boren, frezen, tappen en ruimers. Dat zijn de vier hoofdgroepen die in de basis in HSS (standaard boren zoals bijvoorbeeld in de bouwmarkt in een borencassette  te vinden zijn) en hardmetaal worden geproduceerd. In HSS heeft het concern de grootste fabriek in Europa waar zowel origineel als onder private label indirect aan veel partijen zoals de technische groothandel en grote inkoopcombinaties wordt geleverd. Daar liggen de gereedschappen in het hogere segment in de schappen.

Mooie voorbeelden zijn de levering van A-kwaliteit HSS boren, in te zetten door de professionele gebruiker. Zowel los als in cassettesvinden vele boren en tappen hun weg naar montageafdelingen, onderhoudswerkplaatsen van luchtvaartmaatschappijen, leger, boorplatforms, schepen, mobiele werkplaatsen etc .

Qua afmetingen maakt Gühring gereedschappen in diameters tot 40 mm. Ook maakt het bedrijf de ouderwetse morseconusboren tot een meter lang en diameters tot 80 mm. Het gros van onze markt ligt in het bereik van 1 mm tot 20 mm, in boren vanaf 0,2 mm.

Gühring staat als exposant op de EMO in hal 4, stand A38 en hal 9, stand F32. 
 

De redactie

Recent Posts

Ommekeer voor Nederlandse industrie op handen

Na twee moeizame jaren keert de Nederlandse industrie in 2025 weer terug naar groei. De…

23 uur ago

Welke gevolgen heeft de Miljoenennota voor de industrie?

Met Prinsjesdag achter de rug ligt er weer een stapel aan nieuwe plannen klaar voor…

24 uur ago

Aantal faillissementen valt hoger uit dan verwacht

Halverwege 2024 versnelt de opwaartse trend van faillissementen in Europa. Wereldwijd komt eind dit jaar…

1 dag ago

ERP-systeem voor kleine bedrijven in de maakindustrie

ECI Software Solutions, een wereldwijde aanbieder van cloudgebaseerde bedrijfsbeheersoftware en -diensten, introduceert Ridder iQ Essentials,…

2 dagen ago

FME: ‘Kabinet heeft oog voor uitdagingen ondernemers’

Naar aanleiding van de voorgelegde plannen op Prinsjesdag stelt FME dat het verstandig is dat…

2 dagen ago

AWVN: ‘Arbeidsmarktkrapte krijgt terecht prioriteit’

Arbeidsmarktkrapte speelt een hoofdrol in de plannen die het kabinet tijdens Prinsjesdag 2024 heeft gepresenteerd.…

2 dagen ago