Haalbaarheidsonderzoek naar eeuwigdurende circulaire aluminium gevels gestart

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

VMRG, de brancheorganisatie voor de metalen gevelbouw, start binnenkort met 17 partners aan een haalbaarheidsonderzoek naar eeuwigdurend circulaire aluminium gevels. De partijen hebben hiervoor een subsidie ontvangen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). ‘Eeuwigdurende’ circulaire aluminium gevels kunnen bijdragen aan een verminderde klimaatimpact van de bouwsector.

De deelnemende bedrijven aan het haalbaarheidsonderzoek, genaamd PerpetuAL, dat door RVO gefinancierd wordt, vertegenwoordigen de volledige circulaire kringloop van  gevelbouw, onderhoud, urban mining, demontage, hergebruik van geveldelen, inzameling en scheiding, her-smelten en extruderen tot circulair ontworpen gevelsystemen die weer terug de gevel in kunnen. VMRG is penvoerder en coördineert samen met Real Capital Sytems dit project.

Binnen PerpetuAL toetsen de partners diverse circulaire oplossingen op technische en financiële haalbaarheid en impact op klimaat en circulariteit. Belangrijke vragen daarbij: Wat is het effect van een innovatie op andere delen van de kringloop? En kan circulariteit slimmer georganiseerd en ondersteund worden door een ICT platform voor informatie-uitwisseling? Kortom, kringloop optimalisatie door collectieve innovatie. Het onderzoek richt zich op drie onderdelen:

  • Oplossingen om het percentage secundair in de kringloop te verhogen: Als gevolg van de energietransitie komen er de komende decennia immense hoeveelheden gevelmaterialen vrij, die in potentie herbruikbaar zijn. PerpetuAl onderzoekt een systeem dat, door ‘on site’ en/of ‘off site’ demonteren en vervolgstappen in de kringloop, leidt tot een nauwkeurig gedefinieerd herbruikbaar of recycliseerbaar gevelproduct.
  • Circulaire gevelconcepten: Levensduurverlenging, hergebruik en recycling van nieuwe gevels, voor nieuwbouw of renovatie, wordt mogelijk door toepassing van verschillende innovatieve gevelconcepten.
  • ICT- infrastructuur voor circulaire processen: het betreft een platform voor het beheer van data voor de gehele levenscyclus van gevels, dat alle schakels in de circulaire keten met elkaar verbindt, en de sector toegang geeft tot Industry 4.0 technologie. Informatie speelt een cruciale rol bij én ‘façade (re)manufacturing’ en ‘design for disassembly and re-use’.

Partners PerpetuAL

De volgende bedrijven, organisaties en instellingen zijn betrokken bij het onderzoek: VMRG, Real Capital Systems, Hydro Building Systems Netherlands, Kawneer Nederland, Scheldebouw, Alkondor Hengelo, Rollecate, GevelBeheer Nederland, Boverhoff Sloopwerken, New Horizon Urban Mining, HKS Metals, E-max, Schöck Nederland, ABT, Vereniging ION, Bakker&Spees, Hogeschool Utrecht en Technische Universiteit Delft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *