Ponsmachines waarmee je tot 75 millimeter, kunt buigen, openen nieuwe mogelijkheden voor het compleet afwerken van plaatwerkproducten. Twee Vlaamse machinebouwers, Haco en LVD, lieten op EuroBlech zien hoever de techniek reikt als je afstapt van het klassieke machineconcept van een ponsmachine.
Lasersnijden is absoluut een mooie technologie, maar op zeker één vlak verliest de lasersnijmachine het van de ponsnibbelmachine. ‘Je kunt er niet mee omvormen’, zegt Andy Raedt, productmanager bij Haco. Zeker nu bedrijven op zoek zijn naar mogelijkheden om in één keer een product compleet af te werken, komt de ponsnibbelmachine juist om deze reden terug onder de aandacht. Weinig nabewerken is immers het doel waar de meeste plaatwerkbedrijven naar streven.
Haco: tot 75 mm omvormen
Haco liet op EuroBlech de Q5 zien, een ponsnibbelmachine met een gereedschapwisselaar met een aparte ponskop. Door de hoge Z-as kan veel hoger geplooid worden dan op een ponsmachine met turret. In dit geval tot 75 millimeter hoog. Door gebruik te maken van een speciaal Zip Tec Wilson gereedschap kan een soort zwaluwstaart verbinding in de plaat worden geponst, die twee plaatdelen met elkaar verbindt. De combinatie met de 75 mm hoge plooibaarheid, schept de mogelijkheid om metalen behuizingen inclusief de scharnier voor de volledige lengte in één keer uit vlakke plaat te maken. Een tweede voordeel van de losse gereedschapwisselaar is dat elk gereedschap nu 360 graden indexeerbaar is.
‘Hierdoor kunnen we sneller ponsen en besparen we op de gereedschapkosten bij hele complexe werkstukken’, aldus Andy Raedt. Met name gaat dat laatste op bij werkstukken waarvoor meerdere speciale gereedschappen nodig zijn. Omdat alle gereedschappen 360 graden indexeerbaar zijn, kun je op de Q5 multitools inzetten die tot wel 10 stations bevatten. Een derde voordeel van het Q5 machineconcept – met de aparte ponskop – is dat bij het tappen van draad de machine interpolerend werk. Hierdoor kan met goedkoper gereedschap worden gewerkt en is de machinebelasting geringer. De vierde bijzonderheid is dat deze machine een werkstukluik heeft voor werkstukken tot 1.500 millimeter lengte.
LVD Strippit
Ook LVD heeft sinds kort een ponsnibbelmachine in het programma met een apart aangestuurde ponskop. De technologie komt van het Zweedse Pullmax, dat sinds ruim een jaar eigendom is van de Vlaamse machinebouwer uit Gullegem. Pullmax heeft de single head technologie ontwikkeld. Hiermee kun je eveneens tot 75 mm hoog plaatdelen omvormen op de ponsmachine. LVD heeft de single head technologie geïntegreerd in de Strippit PX-serie, waarvan de PX-1530 in Hannover werd gedemonstreerd. Ook bij deze machine zijn alle gereedschapen indexeerbaar. LVD koppelt de machine aan een geautomatiseerd magazijn voor een complete productiecel voor onbemande productie.