Daar waar het in de kleinmetaal al op 13 oktober tot een principeovereenkomst kwam, wil het in de grootmetaal maar niet lukken. De FME stuurde de vakbonden maandag een brief waarin ze een dringend beroep doen om de onderhandelingen te hervatten. In deze brief doet FME voorstellen, waaronder een loonbod. De vakbonden FNV en CNV vragen hun leden de komende weken of ze willen doorgaan met actievoeren voor een nieuwe cao. In het land worden bijeenkomsten georganiseerd.
Sinds de stekker uit het overleg is gehaald klinken er in de grootmetaal verwijten over en weer. Zo kwam VDL Nedcar vorige week met het verwijt richting de bonden dat een grote order voor de productie van de Mini door BMW vanwege de stakingen is ingetrokken. FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben met verbazing kennis genomen van deze aantijging van VDL en verwijten de autoproducent intimidatie van het bedrijf richting zijn werknemers en in het bijzonder leden van de vakbonden.
Overigens bevestigde een woordvoerder van BMW tegenover Het Financieele Dagblad maandag dat een deel van de productie van het eerste Mini-model (driedeurs Mini Hatch, die in Born in serie wordt gemaakt) wordt overgebracht naar het Britse Oxford. ‘De woordvoerder legt een duidelijk verband met de staking’, aldus het FD.
Geld en principes
De onderhandelingen voor een nieuwe Cao Metalektro zitten dus sinds 8 januari voor de tweede keer in een impasse. Op 10 november deed FME nog een handreiking richting de bonden door haar eerder gedane eindbod in te trekken om zo te komen tot een nieuwe Cao Metalektro. Daarna heeft de werkgeversorganisatie verschillende keren andere voorstellen gedaan. Echter zonder resultaat.
Het grote onderscheidt zit in geld en principes. De bonden vragen nog steeds 3 procent per jaar en de werkgevers geven in hun laatste bod van maandag 5,75 procent over drie jaar, waarvan 0,5 procent als eenmalige uitkering.
Principekwesties zijn eisen van de werknemers over de zeggenschap van de werktijden, vrije tijd en ontziemaatregelen voor oudere werknemers, waar de werkgevers heel anders over denken. De FME schrijft in een persbericht van maandag 11 januari dat het voor zowel medewerkers als werkgevers belangrijk is dat er een evenwichtige cao tot stand komt die duidelijkheid geeft over de arbeidsvoorwaarden en aansluit bij de toekomst van onze industrie. Een toekomst waarin internationale concurrentiedruk, snelle technologische ontwikkelingen en een stevig schommelende marktvraag het speelveld sterk veranderen.
FME-onderhandelaar Peter Bongaerts: ‘Daarom hebben wij de vakbonden laten weten dat wij het als onze verantwoordelijkheid voelen om een uiterste poging te doen om snel tot hervatting van de onderhandelingen te komen en een akkoord te bereiken.’
Verantwoordelijkheid
FNV Metaal: ‘Het cao-conflict binnen de metalektro is een landelijk conflict. VDL Nedcar is één van de bedrijven waar gestaakt wordt om te komen tot een fatsoenlijke cao.’ Ook bij kleinere bedrijven wordt gestaakt. RTV Drenthe meldt dat werknemers van Rademakers Gieterij in Klazienaveen maandagochtend 11 januari om 6.15 uur het werk hebben neergelegd. Ongeveer veertig medewerkers uit de grootmetaal verzamelden zich in alle vroegte bij de poort. Vakbondsleden kwamen daarna bijeen in restaurant de Kombuys. Er werd de hele dag gestaakt door de medewerkers. RTV Drenthe voert Cor Blok op die al sinds 1980 werkt bij Rademakers in Klazienaveen. ‘Ik heb al zo vaak gestaakt, dat is niet meer op twee handen te tellen, aldus Blok. ‘Ze willen ons alles afpakken, wat we de laatste jaren hebben opgebouwd.’
Onderhandelingen
In de grootmetaal wordt al maanden actie gevoerd. Gesprekken tussen de vakbonden en werkgeversorganisatie FME hebben dus niet het gewenste effect gehad. ‘De verkennende gesprekken zijn afgelopen vrijdag mislukt’, aldus Bart Plaatje van vakbond FNV. ‘Onderhandelen is op dit punt zinloos, we zijn al een half jaar bezig.’
FME tot slot heeft de vakbonden maandag 11 januari een brief gestuurd waarin de werkgevers een dringend beroep doen om de onderhandelingen te hervatten. In deze brief doet FME voorstellen, waaronder het eerder genoemde loonbod.
Een woordvoerder van FNV Metaal zegt dat de bonden werken aan een antwoord op de voorstellen van de FME. Op voorhand zegt deze dat de voorstellen niet worden opgevat als een handreiking en ze wijken ook niet af van de eerdere verkenningen, die de FME en de bonden hebben gevoerd tussen november 2015 en 8 januari 2016.
De vakbonden FNV en CNV vragen hun leden de komende weken of ze willen doorgaan met actievoeren voor een metaal-cao. In het land worden bijeenkomsten georganiseerd. De komende weken gaan de acties in ieder geval door. Vrijdag wordt er gestaakt in Zaandam en Tilburg.