Heemskerk Fijnmechanica koopt eerste robotcel µC5 van BMO Automation

‘Het unieke aan de robotcel is dat deze met een omsteltijd van maar enkele minuten aan een andere machine kan worden gekoppeld’, vertelt Biemans. ‘Daarvoor hebben we een speciaal dockingstation ontwikkeld waarmee de robotcel zowel mechanisch, pneumatisch als elektronisch (voor besturing, communicatie en energievoorziening) in een handeling aan de machine kan worden aangesloten. En dat zonder te kalibreren!’

In principe kan de robotcel eenvoudig worden afgekoppeld en aan een andere machine worden aangesloten. ‘Bij het verplaatsen naar een andere machine heb je geen last van kabels die meegesleept moeten worden. Met één druk op de knop koppelen we aan of los van een machine. De robotcel is opgebouwd uit standaardcomponenten en voorzien van een Motoman-robot voor een handlinggewicht tot 5 kg. Verder is de cel voorzien van de nieuwste generatie controller die volledig weggewerkt is binnen de cel.’ Tot slot wijst Biemans nog op de intelligente software waarmee, zo benadrukt hij, iedereen in een mum van tijd overweg kan, zo eenvoudig.

Verspanen
Heemskerk heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van deze nieuwe robotcel. Zijn bedrijf kan met recht een verspaningsbedrijf worden genoemd. In Waddinxveen draaien vijftig machines, van draaibanken, freesmachines tot complete robotcellen. Het bedrijf verspaant productiegroottes van enkelstuks tot honderdduizendtallen. Heemskerk gaat de robotcel in eerste instantie inzetten voor één machine, het verticaal bewerkingscentrum Victor A72. Dat is om ervaring op te doen. ‘Later als we ervaring hebben opgedaan, willen we hem koppelen aan meerdere machines’, vertelt Heemskerk.

Het gros van de werkzaamheden voor dit bewerkingscentrum ligt in de honderdtallen. Als je nagaat dat de gemiddelde bewerkingstijd van een onderdeel enkele minuten is, betekent dit in de oude situatie dat de operator om de enkele minuten het werkstuk moet omwisselen voor een volgende te bewerken werkstuk. Je kunt wel nagaan wat de inzet van deze robotcel betekent voor de operator. Deze hoeft in de nieuwe situatie nog maar een paar keer per dag het magazijn bij te vullen. Onder de robot bevinden zich namelijk vier laden (400 x 600 x 80 mm) voor opslag van te bewerken werkstukken. Deze laden kunnen tijdens bedrijf worden aangevuld’, weet Heemskerk. Biemans vertelt dat hij tijdens de Techni-Show ook al een tweede µ5C-robotcel heeft verkocht.

BMO Automation

Heemskerk Fijnmechanica

Gerard ten Bulte

Recent Posts

Na succesjaren faillissement voor windmolenbouwer

EAZ Wind, een bouwer van bedrijfswindmolens, is vorige week failliet verklaard. Het bedrijf kende tijdens…

6 uur ago

MKB Nederland: ‘Goede betrekkingen voortzetten’

Donald Trump is vandaag opnieuw verkozen tot president van de Verenigde Staten. Op het gebied…

7 uur ago

Herkiezing Trump is slecht nieuws voor Nederlandse industrie

De overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zet de Nederlandse industrie onder druk.…

10 uur ago

Iteq investeert volop

Iteq zet een grote stap richting productie-innovatie met de installatie van een geavanceerde pons/laser-combinatiemachine, de…

1 dag ago

Column Kasper Weigand: Magazine

In een vol medialandschap worden ondernemers, ook in de maakindustrie, van alle kanten bestookt met…

2 dagen ago

Europese staalmarkt blijft onder druk

De Europese staalmarkt ziet zich geconfronteerd met aanhoudende tegenwind. Door een combinatie van teruglopende vraag,…

2 dagen ago