Een betaalbare en makkelijk te gebruiken zonnecelfolie, een geoctrooieerde vinding van de Universiteit Utrecht in samenwerking met Akzo Nobel uit 1996, kan binnen enkele jaren concurreren met ‘grijze stroom’ . Dat verwacht Ruud Schropp, hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Universiteit Utrecht en een van de uitvinders van de zonnecelfolie.
De gangbare zonnecellen die nu de markt domineren, bestaan onder andere uit een prijzige laag silicium. De laag silicium in de zonnecelfolie is honderden malen dunner. Dit verlaagt de materiaalkosten, maar ook de hoeveelheid energie die nodig is om zonnecellen te maken. Bovendien kan de zonnecelfolie door zijn buigzaamheid op rol worden gemaakt. Dit in tegenstelling tot huidige silicium zonnecellen die per stuk gefabriceerd worden.
Concurrerend met netstroom
‘Intussen onderzoeken wij hoe we de zonnecel en het productieproces nog verder kunnen verbeteren,’ zegt Schropp, hoogleraar experimentele natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. ‘Zo gaan we met nieuwe nanomaterialen meer energie uit het zonlicht halen en nóg goedkopere dunnelaagtechnieken ontwikkelen. Zo wordt stroom uit onze zonnecellen in de zeer nabije toekomst concurrerend met elektriciteit op het net. Ondanks de lage olieprijs van vandaag, kan dat in 2012 al het geval zijn in landen als Spanje en Italië, en in 2015 ook in Nederland. Wel moeten we ervoor waken dat de aandacht voor duurzame energie niet verslapt.’
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…