Een brand die op 4 oktober ontstaan was in een lasersnijmachine bij Hemabo stelde tien machines buiten gebruik. ‘Maar Hemabo bleef in bedrijf. Een dag later waren we alweer volledig operationeel. De klanten hebben er nagenoeg niets van gemerkt’, zegt Edwin Meijnen, mede-eigenaar van Hemabo.
Dit typeert de slagvaardigheid van deze Hengelose (O) specialist in het bewerken van hoogwaardige kunststoffen.
Het gebruik van kunststof zit in de lift, constateert Edwin Meijnen (51), samen met zijn broer René (57) eigenaar van Hemabo, het Hengelose bedrijf dat is gespecialiseerd in de bewerking van hoogwaardige kunststoffen. ‘Op allerlei vlakken zie je een toename in het gebruik door de ontwikkeling van high performance kunststoffen’, zegt hij. Zoals machineonderdelen, waar Hemabo zich met name op richt. ‘Heel veel metalen onderdelen zijn vervangbaar voor kunststof onderdelen. Omdat kunststoffen met specifieke eigenschappen een betere functie geven. Ze zijn lichter, isolerend, makkelijker te produceren én vaak goedkoper.’
Hemabo richt zich al decennialang op kunststof. Het bedrijf is opgericht in 1960, maar wie het over het verleden wil hebben, is bij de mede-eigenaar aan het verkeerde adres. Tuurlijk is hij er trots op dat het familiebedrijf al sinds 1960 aan de weg timmert, maar hoe die weg bewandeld is, is minder interessant, vindt hij. Meijnen vertelt liever over de huidige stand van zaken en hoe het bedrijf er nu voor staat. Het enige historische feit dat hij wel wil benoemen is de aanschaf van de eerste CNC-freesbank circa dertig jaar geleden. Want dat was de feitelijke start van de activiteiten waar het bedrijf nu nog steeds in is gespecialiseerd, namelijk het bewerken van hoogwaardige kunststoffen voor medische- en industriële toepassingen. Naast het hoogwaardig CNC-verspanen is het bewerken van acrylaat één van de specialiteiten. Van plaat, en staf maakt Hemabo complexe vormen en samenstellingen die worden gebogen, gezet, gelijmd of gepolijst naar de hoogste standaarden tot een duizendste van een millimeter nauwkeurig.
Uitdagende opdrachten
Het zijn vooral system integrators die Hemabo van opdrachten voorzien, industriële machinebouwers die machinecomponenten uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven. Met een 3D-tekening meldt een klant zich, waarna de engineers van Hemabo aan de slag gaan om een passend product te ontwikkelen. Hoe uitdagender, hoe liever, zegt Meijnen. ‘Dat kunnen we niet’, zeggen wij niet zo snel. Ik zorg er liever voor dat we kijken hoe het dan wel moet. Juist door die uitdagingen aan te gaan, kun je je eigen kennis ook verrijken.’ Dat een oplossing voor de klant dan soms een investering van hemzelf vergt, neemt hij op de koop toe. ‘Zo’n oplossing kun je vaak ook bij andere klanten toepassen.’ Ook al houdt Meijnen van uitdagende nieuwe opdrachten, ook minder complexe gaat hij niet uit de weg. ‘Als je je profileert met uitdagende projecten, ontkom je er niet aan dat je een bepaald beeld krijgt. Maar eenvoudige opdrachten kunnen en willen we ook nog steeds doen. We voelen ons nergens te goed voor.’
Hoge standaard
Hemabo is gespecialiseerd in machineonderdelen voor de farmacie, de medische sector en de foodindustrie. Daarvoor is het bedrijf volledig gecertificeerd en is het ‘food grade’, wat wil zeggen dat de producten in aanraking mogen komen met levensmiddelen. Voortdurend wordt een hoge standaard in acht genomen als het gaat om de productie en dat is direct te zien bij binnenkomst van de keurige, gestructureerde bedrijfshal. Op de witte, gecoate vloer is nauwelijks een vlekje te ontdekken, ook al is de hal helder verlicht. ‘Als ik hier met een klant loop, dan wil ik dat hij het gevoel krijgt dat hij het maken van een goed, veilig product aan ons kan toevertrouwen’, zegt Meijnen.
Vanuit de centraal gelegen ‘datacontrol room’ worden overzichtelijk alle CNC-machines aangestuurd. Het machinepark ziet eruit om door een ringetje te halen. Met minder dan de beste apparatuur wordt geen genoegen genomen, zoals vier Nakamura-draaibanken, een vijfassige Makino D300 freesmachine met een magazijn voor 130 gereedschappen en vier Grob G350 5-assige freesbanken.
Twee Okuma’s en zeven Bridgeport’s
Voor de productie heeft Hemabo eigen software ontwikkeld, waardoor een product in het hele proces is te volgen. Iedere werknemer beschikt over een iPad waarmee eenvoudig de tekeningen kunnen worden ingezien en de bewerkingsprotocollen. ‘Zo wordt direct duidelijk welke eisen worden gesteld, bijvoorbeeld over het al dan niet dragen van handschoenen of het verpakken’, zegt Meijnen.
Fors geïnvesteerd
Stilstand is achteruitgang, vinden de broers. Zelfs in crisistijd werd nog volop geïnvesteerd. ‘Op het moment dat de economie en de omzet van de klanten aantrekt en je niet hebt bijgeschakeld, loop je achter’, zegt Meijnen. Dus is met vooruitziende blik geïnvesteerd in machines, gebouwen en automatisering. Zo werd drie jaar geleden het vrijgekomen pand van de buurman aangekocht en is de ruimte tussen de bedrijfsgebouwen ook bebouwd. Hierdoor kon het magazijn verhuizen, waardoor de vrijgekomen ruimte weer benut kon worden als productieruimte, die overigens op 4 oktober door brand werd getroffen en nu dus tijdelijk buiten gebruik is. Het nieuwe magazijn ziet er indrukwekkend uit. Grote stellingen vol met kunststof, in allerlei soorten en maten. ‘Hierdoor zijn we niet afhankelijk van toeleveranciers en kunnen we dus à la minute reageren op vragen uit de markt’, zegt Meijnen.
Toename buitenlandse klanten
Hemabo richt zich op de fabricage van maakdelen naar tekening. Die vindt grotendeels plaats in een CNC-omgeving. Daarbinnen wordt de hoogst haalbare tolerantie en afwerkingseisen voor een veelvoud aan kunststof materialen gerealiseerd. Juist door dit precisiewerk onderscheidt Hemabo zich en behoort het binnen de high performance kunststofsector tot de top van Nederland. Om dit voor het voetlicht te krijgen, staat Hemabo jaarlijks op gemiddeld drie beurzen. ‘Daarbij kijken we elke keer naar waar we ons het beste kunnen profileren’, zegt Meijnen. Afgelopen jaar waren dat de Precisiebeurs, de Agrifood Tech en de Technology for Health. Uitgebreid aan marketing doet Hemabo niet. ‘Klanten die ons nodig hebben, weten ons wel te vinden.’ Bovendien zijn er aardige collega’s die klanten naar Hemabo doorverwijzen, constateert Meijnen. ‘Er is geen broodnijd bij ons in de sector’, zegt hij. Ook in het buitenland raakt het Hengelose bedrijf steeds bekender. ‘Via internet komen de bedrijven bij ons terecht.’ Inmiddels wordt circa tien procent voor de buitenlandse markt gemaakt. Daar zit nog wel groei in, maar daar wordt niet bewust op ingestoken, zegt Meijnen. ‘We groeien liever gestaag, zodat we aan de vraag kunnen blijven beantwoorden.’ Mede door de buitenlandse interesse groeit de omzet van het bedrijf jaarlijks met circa 15 procent.
3D-printer aanvullend
Een eigen 3D-printer heeft Hemabo nog niet in huis, al kan dat in de zeer nabije toekomst anders zijn. Tot nu toe wacht het bedrijf op het juiste moment in de snel veranderende markt. ‘Als je het over high performance kunststoffen hebt, zijn wij in staat om die tot een duizendste van een millimeter te bewerken. Als je met een 3D-printer wil werken, moet die minimaal aan die eisen voldoen. Vooralsnog kan dat niet. We zijn andere methodes aan het ontwikkelen om de klant van 3D-geprinte producten te kunnen voorzien die op referentievlakken en gaten wel aan de maatvoering voldoen. 3D-printen is dan ook niet heilig’, zegt Meijnen. ‘Daar waar 3D-printen het op nauwkeurigheid en productiesnelheid laat schieten, win ik het. Gaat het om structuren aanbrengen, dan wint de 3D-printer. Het kan niet anders dan dat het samenwerken tussen hoogwaardig nabewerken en 3D-printen de toekomst is.’