Herkiezing Trump is slecht nieuws voor Nederlandse industrie

De overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zet de Nederlandse industrie onder druk. Zijn protectionistische handelsbeleid zal naar verwachting leiden tot hogere importtarieven, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een recente analyse van de Rabobank.

Foto: DALL-E

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn cruciaal voor de wereldhandel, en Nederland, als kleine open economie, is hierin geen uitzondering. De handelsrelaties tussen Nederland en de VS zijn sterk; in 2023 was de VS goed voor 24 miljard euro aan Nederlandse export. De handelsstrategieën van Trump, die een agressievere protectionistische koers belooft, kunnen aanzienlijke effecten hebben op deze relaties.

Trump gaf tijdens zijn campagne al aan dat hij de invoertarieven wil verhogen, met een algemeen tarief van tien procent op buitenlandse goederen en zelfs tot zestig procent op producten uit China. Dit protectionistische beleid verhoogt de kosten voor Nederlandse exporteurs, wat de handel vermindert en de productiviteit verlaagt. Rabobank voorspelt dat een universeel tarief van vijf procent de Nederlandse economie op lange termijn met 0,4 procent verkleint, en bij een tarief van tien procent kan dit oplopen tot een krimp van 0,9 procent.

Inflatie

De invoering van hogere tarieven zal ook leiden tot een stijging van de inflatie in Nederland. De Rabobank schat dat de inflatie kan stijgen tot tussen de 3,0 en 3,8 procent, afhankelijk van het scenario. Dit percentage ligt een stuk hoger dan de ECB-doelstelling van twee procent. De hoge inflatie heeft niet alleen invloed op consumentenprijzen, maar ook op het algemene economische klimaat in Nederland. Minder handel door protectionisme kan leiden tot een lagere economische groei en meer druk op binnenlandse sectoren die afhankelijk zijn van buitenlandse grondstoffen en halffabricaten.

Bepaalde Nederlandse industrieën worden harder geraakt dan anderen. Sectoren zoals de technologie en machinebouw, die vaak specifieke nicheproducten exporteren, lopen het risico minder concurrerend te worden door hogere kosten. Van bijvoorbeeld alle geproduceerde vliegtuigonderdelen exporteert Nederland bijna een kwart naar de Verenigde Staten, waardoor hogere importtarieven grote gevolgen hebben.

De redactie

Share
Published by
De redactie

Recent Posts

Iteq investeert volop

Iteq zet een grote stap richting productie-innovatie met de installatie van een geavanceerde pons/laser-combinatiemachine, de…

1 dag ago

Column Kasper Weigand: Magazine

In een vol medialandschap worden ondernemers, ook in de maakindustrie, van alle kanten bestookt met…

1 dag ago

Europese staalmarkt blijft onder druk

De Europese staalmarkt ziet zich geconfronteerd met aanhoudende tegenwind. Door een combinatie van teruglopende vraag,…

2 dagen ago

Nieuwe algemeen directeur voor Vereniging High Tech NL

Het bestuur van Vereniging High Tech NL heeft Eric-Mark Huitema aangesteld als nieuwe algemeen directeur.…

2 dagen ago

Open Huis Dormac toont transformatie van handelshuis naar full servicepartner

Dit jaar viert Dormac CNC Solutions, technologiepartner voor de Nederlandse verspaning, zijn zeventigjarig bestaan. Het…

2 dagen ago

Modernisering machinepark maakt productietoename mogelijk bij metaalafdeling sociaal werkleerbedrijf

De metaalafdeling van EMCO-groep, een sociaal werkleerbedrijf uit Emmen, heeft recent een nieuwe kantbank van…

2 dagen ago