De overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zet de Nederlandse industrie onder druk. Zijn protectionistische handelsbeleid zal naar verwachting leiden tot hogere importtarieven, wat aanzienlijke gevolgen heeft voor de Nederlandse economie. Dit blijkt uit een recente analyse van de Rabobank.
De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn cruciaal voor de wereldhandel, en Nederland, als kleine open economie, is hierin geen uitzondering. De handelsrelaties tussen Nederland en de VS zijn sterk; in 2023 was de VS goed voor 24 miljard euro aan Nederlandse export. De handelsstrategieën van Trump, die een agressievere protectionistische koers belooft, kunnen aanzienlijke effecten hebben op deze relaties.
Trump gaf tijdens zijn campagne al aan dat hij de invoertarieven wil verhogen, met een algemeen tarief van tien procent op buitenlandse goederen en zelfs tot zestig procent op producten uit China. Dit protectionistische beleid verhoogt de kosten voor Nederlandse exporteurs, wat de handel vermindert en de productiviteit verlaagt. Rabobank voorspelt dat een universeel tarief van vijf procent de Nederlandse economie op lange termijn met 0,4 procent verkleint, en bij een tarief van tien procent kan dit oplopen tot een krimp van 0,9 procent.
De invoering van hogere tarieven zal ook leiden tot een stijging van de inflatie in Nederland. De Rabobank schat dat de inflatie kan stijgen tot tussen de 3,0 en 3,8 procent, afhankelijk van het scenario. Dit percentage ligt een stuk hoger dan de ECB-doelstelling van twee procent. De hoge inflatie heeft niet alleen invloed op consumentenprijzen, maar ook op het algemene economische klimaat in Nederland. Minder handel door protectionisme kan leiden tot een lagere economische groei en meer druk op binnenlandse sectoren die afhankelijk zijn van buitenlandse grondstoffen en halffabricaten.
Bepaalde Nederlandse industrieën worden harder geraakt dan anderen. Sectoren zoals de technologie en machinebouw, die vaak specifieke nicheproducten exporteren, lopen het risico minder concurrerend te worden door hogere kosten. Van bijvoorbeeld alle geproduceerde vliegtuigonderdelen exporteert Nederland bijna een kwart naar de Verenigde Staten, waardoor hogere importtarieven grote gevolgen hebben.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…
View Comments
Ik denk dat het protectionisme van Trump juist dit China in de kaart speelt, omdat bedrijven toch willen verkopen en het beleid van Trump veel prijsstijgingen voor de Amerikaanse eindgebruiker creëert.