Aan de hand van een drietal geportretteerde voorbeeldbedrijven is antwoord gegeven op de vraag of en hoe de ondernemingen van de voordelen van het grensgebied profijt kunnen hebben. Het gaat om de bedrijven ESS Oldenzaal/Bad Bentheim (douchegoten), Idkon in Enschede en Lengerich (machinecarrosserieën) en Foseco in Enschede/Hengelo en Borken (gieterijproducten).
De conclusie van de verkenning is dat bedrijven in de Nederlands-Duitse grensregio kunnen profiteren van de sterke eigenschappen van elk van beide landen: het productieland Duitsland en de handelsnatie Nederland. De toegang tot beide markten, de binding met deze historisch gegroeide verschillende oriëntatierichtingen en het gunstige klimaat voor productie en innovatie maken het Euregio-gebied voor ondernemingen uiterst interessant. Bedrijven, die de stap over de grens wagen of die zich nieuw in de grensregio vestigen, krijgen daarmee rechtstreeks toegang tot twee beduidende economieën en werknemersmarkten. Ook de uitstekende infrastructuur en het innovatieve karakter maken dat de regio voor hen buitengewoon aantrekkelijk is.
Veel bedrijven die niet in het grensgebied gevestigd zijn zoeken hun klanten uitsluitend in het eigen land. De grensregio en het buurland vallen daarbij volledig buiten hun blikveld. Dat het buurland direct voor de deur ligt, vormt volgens de verkenning een niet te onderschatten voordeel. ‘Het goede ligt zogezegd om de hoek’, aldus ondernemer Frank Doth uit Lengerich. Bij de beslissing zich aan de andere kant van de Nederlands-Duitse grens te vestigen spelen daarnaast nog andere aspecten een rol, zoals gunstigere belastingtarieven, lagere grondprijzen en een ruimer aanbod aan vakmensen. Ook omdat het Euregio-gebied een belangrijke innovatie- en transportregio is, centraal gelegen en met uitstekende aansluitingen op de verkeersinfrastructuur, is de aantrekkingskracht op bedrijven groot.
Zoals blijkt uit de korte verkenning heeft de Nederlands-Duitse grensregio als gezamenlijke economische en technologische ruimte niet alleen voor ondernemingen aanzienlijke synergie-effecten. Ook de gemeenten profiteren ervan dat bedrijven steeds vaker in het buurland actief worden en daar nieuwe locaties openen. Concurrentiedenken of wederzijds werven van bedrijven is overigens niet aan de orde.
Het resultaat van de korte verkenning kan worden gedownload met deze link.
Deze verkenning is ontstaan als opdracht, uitgaande het project ‘Unlock – personeel over de grens!’ van de Euregio. Dit project wordt financieel ondersteund in het kader van het Interreg V A-programma ‘Deutschland-Nederland’ met middelen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Andere cofinanciers zijn de provincies Gelderland en Overijssel, de Staatskanzlei des Landes Niedersachsen en het Wirtschaftsministerium des Landes Nordrhein-Westfalen alsmede de (Land-)Kreise Borken, Emsland, Grafschaft Bentheim en Steinfurt, de Regio Twente en de Regio Achterhoek, de gemeenten Hardenberg en Coevorden en de Euregio.
De Euregio is een grensoverschrijdend samenwerkingsverband van 129 Nederlandse en Duitse gemeenten, Kreise en Waterschappen. Het Euregio-gebied bestrijkt ca. 13.000 km2 en telt rond 3,4 miljoen inwoners. Aan Nederlandse zijde omvat het gebied de regio’s Twente en Achterhoek en delen van Noordoost-Overijssel en Zuidoost-Drenthe, aan Duitse zijde het Münsterland, Landkreis Grafschaft Bentheim, de stad en de Landkreis Osnabrück en delen van het zuidelijke Emsland. De Euregio is in 1958 opgericht als het eerste regionale grensoverschrijdende samenwerkingsverband in Europa. Taak van de Euregio is de bevordering van de sociaal-culturele samenwerking en versterking van de sociaal-economische ontwikkeling van het grensgebied.
Werkgevers- en werknemersorganisaties, brancheorganisaties en O&O-fondsen kunnen van 13 januari 2025 tot en met 14…
De Belastingdienst gaat de kleineondernemersregeling (KOR) versoepelen per 1 januari 2025. Voor wie wil weten…
Het kabinet denkt dat onze veiligheidssituatie verslechtert en gaat daarom 716 miljoen euro extra investeren…
Op de campus van de Universiteit Twente (UT) komen drie Joint Innovation Centers (JIC’s) van…
Met een nieuwe samenwerking willen het TBI Praktijkfonds en Stichting ZWBT (Zorg, Welzijn, Bouw en…
De staalmarkt wordt geconfronteerd met een groeiend aantal onzekerheden, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben, zowel…