Met het gevoel dat er net een nieuwe Cao voor de kleinmetaal is afgesloten, starten op 8 maart van dit jaar al weer de onderhandelingen voor een nieuwe Cao Metaal & Techniek 2017. De ‘oude’ cao loopt overigens af op 30 april 2017.
Dit blijkt uit een mededeling van FNV Metaal op 3 februari 2017 dat de Bedrijfsgroepsraad Metaal & Techniek unaniem akkoord is gegaan met de voorstellen voor een nieuwe cao kleinmetaal 2017. Daarmee is de weg open voor de cao-onderhandelingen met de werkgeversorganisaties. De eerste onderhandelingsronde met de werkgevers staat gepland op 8 maart.
Onderhandelingsschema
Er is overigens een strak onderhandelingsschema opgesteld die voorziet in een akkoord of acties op 30 april. Het tijdschema is als volgt: 8 maart 1e ronde onderhandelingen; 15 maart 2e ronde onderhandelingen; 29 maart 3e ronde onderhandelingen; 12 april Reserve datum onderhandelingen, en; 30 april Akkoord …… of acties. De vorige onderhandeling voor een nieuwe Cao Metaal & Techniek in 2015 duurden tot oktober voordat er een akkoord was.
Breed draagvlak
Kaderleden uit het hele land hebben in Nieuwegein een klap gegeven op de voorstellen voor een nieuwe Cao metaal & techniek 2017. Het was een volle bak, laat Jacqie van Stigt weten, eerste cao-onderhandelaar Metaal & Techniek. ‘Er is door onze leden in de afgelopen maand massaal gestemd op de voorstellen. We hebben nu een breed draagvlak voor alle voorstellen’, aldus Van Stigt.
De voorstellen zijn gedaan over verschillende thema’s (zie caokrant). Dit zijn voorstellen over: Inkomen, Gewoon Goed Werk, Duurzame Inzetbaarheid, Generatiepact, Werktijden.
Terugdringen flexcontracten
‘Natuurlijk is koopkracht belangrijk, maar onze leden vinden dat het terugdringen van flexcontracten topprioriteit verdient. Zo stelt de bond in de Cao-krant voor flexkrachten die langer dan 9 maanden werken op een vaste functie, een vast contract te geven. En ook: Gelijk werk, gelijk loon. Flexwerkers behoren dezelfde arbeidsvoorwaarden voor hetzelfde werk te krijgen als hun collega’s met een vast contract.
Verder ziet FNV Metaal ook veel interesse voor het Generatiepact. ‘We zoeken met het Generatiepact een verbinding tussen de oudere en jongere werknemers, waarbij oudere werknemers de mogelijkheid krijgen om minder te werken en de jongeren uitzicht krijgen op vaste banen. Dit voorstel heeft brede steun van onze achterban’, zegt Van Stigt.
Met het vaststellen van de voorstellen door de Bedrijfsgroepsraad is de weg open voor de onderhandelingen met de werkgevers. FNV Metaal stuurt binnenkort de cao-voorstellenbrief aan de werkgeversorganisaties verenigd in de FWT (Federatie Werkgeversorganisaties Techniek). De eerste onderhandelingsronde staat nu gepland op 8 maart.
Inkomen
FNV Metaal gaat de onderhandelingen in met een voorstel de lonen in de cao met een looptijd van voor 1 jaar met 2,5 procent te verhogen. Als de nieuwe cao langer duurt, stijgt de looneis evenredig mee, dus 5 procent bij een cao met een looptijd van twee jaar. Ook wordt gedacht de lonen in centen in plaats van procenten te verhogen, of door een vloer (minimumbedrag) af te spreken.
Alle thema’s die de vakbond aan bod laat komen staan in de Cao-krant:
Cao krant Metaal & Techniek 2017 – maart 2017. |
Werkgevers
De onderhandelingen namens de werkgevers wordt gevoerd door Ron Follon, hoofdonderhandelaar namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) .