Over heel 2013 boekt de bouwmaterialengroothandel naar verwachting een omzetverlies van 14 procent. Sinds 2009 is de branche al meer dan 25 procent van omzet kwijtgeraakt. En het einde is nog niet in zicht.
Eén op de zes deelnemers aan de achtste, door USP Marketing Consultancy uitgevoerde, Hibin Conjunctuurmeting maakt zich ernstige zorgen. Driekwart geeft nog steeds aan zich nauwelijks of geen zorgen te maken over het eigen voortbestaan.
Het geloof in herstel op korte termijn is tot een dieptepunt gedaald. 40 procent verwacht herstel na 2016 of later en nog eens 38 procent verwacht niet dat de bouw ooit nog op het omzetniveau van 2008 zal terugkomen.
Minder opdrachten
Vermindering van het aantal opdrachten is voor 92 procent van de respondenten aan de orde. Verder zijn opdrachten gemiddeld beperkter van omvang, staan marges onder druk en heeft bijna driekwart te maken met faillissementen bij klanten. De betaaltermijnen lopen verder op. Over heel 2013 wordt een gemiddeld betaaltermijn van bijna 52 dagen verwacht, tegenover 47 dagen in 2012, ondanks dat 78 procent aangeeft een strakker debiteurenbeleid te voeren.
De bouwmaterialengroothandels hebben de omzetdaling de afgelopen jaren voornamelijk opgevangen door de loonkosten te beperken, een strakker debiteurenbeleid te voeren, voorraden af te bouwen, scherper in te kopen, tarieven te verlagen en de markt actiever te bewerken.
Kostenreductie
Kostenreductie blijft ook de komende tijd het credo voor 74 procent van de groothandelsbedrijven, terwijl een op de drie nog wel kansen ziet voor verbetering door innovatie of productiviteitverhoging. Een derde van de respondenten verwacht een nog scherpere prijsconcurrentie.
Besparen op loonkosten zal ook voor heel 2013 de meest genomen maatregel zijn om kosten te besparen. 63 procent verwacht tijdelijke contracten te beëindigen, 54 procent zal ook vaste contracten opzeggen en 52 procent zal natuurlijk verloop niet opvangen. Eind 2013 zal het aantal fte’s met 14 procent zijn gedaald ten opzichte van 1 januari 2012. In de periode 2009-2011 liep de werkgelegenheid in de bouwmaterialengroothandel ook al met 15 procent terug.
Financiering
Meer dan de helft van de respondenten ondervindt geen belemmering bij de financiering van het bedrijf. Bijna een kwart geeft echter wel aan dat financiering ten behoeve van investeringen moeilijk is. Daarin is sprake van een toename ten opzichte van eerdere Hibin Conjunctuurmetingen.