Hitachi Europe investeert in Panasonic booglasrobots van Valk Welding

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Hitachi Construction Machinery Europe heeft voor haar productievestigingen in Amsterdam en Oosterhout geïnvesteerd in drie Panasonic booglasrobots. Robotintegrator Valk Welding installeerde de drie booglasrobotinstallaties bij Hitachi.

Om de kwaliteit van de laswerkzaamheden met grotendeels zogeheten meerlagentechniek te waarborgen, wordt bij Hitachi ‘thick plate’ software van Panasonic toegepast. ‘Thick Plate’ is een speciale software, ontwikkeld voor toepassing bij zwaar laswerk, waarbij meerlagentechniek wordt toegepast.

Tevens is in deze software een grote variëteit van zoekalgoritmen geïntegreerd, waardoor niet alleen positie, maar ook geometrie van de lasnaad kan worden gedetecteerd. Deze software is in Japan ontwikkeld in nauwe samenwerking met fabrikanten van graafmachines en wordt inmiddels bij nagenoeg alle bekende producenten hiervan toegepast.

Hitachi Construction Machinery – fabrikant van bouw- en graafmachines, gaat deze nieuwe softwaremogelijkheden toepassen binnen hun productiefaciliteiten en zal samen met leverancier Valk Welding de robotinstallaties binnen afzienbare tijd operationeel maken. Mede door de toepassing van deze nieuwe robotinstallaties en de daarbij behorende programmatuur verwacht Hitachi Construction Machinery haar productiecapaciteit te verhogen om zodoende in te kunnen spelen op de verwachte marktgroei in de komende jaren.

Nieuwste lastechnologie

Alle drie de lasrobotsystemen zijn uitgerust met de nieuwste technologie van Panasonic, waarbij de grootste lasrobots uit de Tawers-serie (TA 1900 WGH) zijn toegepast. Alle robots zijn uitgerust met een 500 ampère, lasstroombron met 100 procent inschakelduur. Twee van de drie robotinstallaties (geïnstalleerd in Amsterdam) zijn zogenaamde portaalsystemen waarbij de lasrobot aan een langs-, dwars- en hoogteverplaatsing is gemonteerd om een optimaal bereik te verkrijgen in de doorgaans complexe en grote werkstukken.


Voor het exact positioneren van de werkstukken, waarbij hoofdzakelijk zware laswerkzaamheden moeten worden doorgevoerd, zijn manipulatiesystemen in de installatie opgenomen om de producten tijdens het lassen te kunnen roteren.