Hoe de maakindustrie omgaat met nieuwe technologieën

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

In 2024 zullen bedrijven in de maakindustrie meer dan ooit technologie omarmen om hun concurrentiepositie te versterken. Dit blijkt uit een uitgebreide enquête van Universal Robots, waaraan 1.200 fabrikanten uit Europa en Noord-Amerika deelnamen.

Tags:
Foto: Universal Robots

De enquête biedt inzicht in hoe deze bedrijven technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI), robotica en digitalisering integreren in hun productieprocessen, en onthult hun plannen voor toekomstige investeringen.

Technologie van vandaag én morgen

AI wordt niet langer gezien als een technologie van de toekomst; het is nu al een integraal onderdeel van de moderne productie. Meer dan vijftig procent van de ondervraagde fabrikanten maakt vandaag de dag al gebruik van AI en machine learning in hun productieprocessen. Deze technologieën worden niet alleen als essentieel voor huidige operaties beschouwd, maar ook als een prioriteit voor toekomstige investeringen. Naast AI staan digitalisering en robotautomatisering hoog op de lijst van investeringsprioriteiten.

Drijfveer technologische investeringen

De belangrijkste drijfveren voor technologische investeringen in de maakindustrie zijn verbetering van productkwaliteit, verhoging van de productiviteit en verbetering van de nauwkeurigheid. Maar liefst 54 procent van de fabrikanten geeft aan dat het verbeteren van de productkwaliteit hun belangrijkste motivatie is. Dit wordt op de voet gevolgd door een focus op het verhogen van de productiviteit (50%) en het verbeteren van de nauwkeurigheid (49%). Deze prioriteiten benadrukken de noodzaak om technologie in te zetten voor superieure prestaties en concurrentievermogen.

Gebruiksgemak en betrouwbaarheid

Wanneer fabrikanten nieuwe technologieën overwegen, staan gebruiksgemak en betrouwbaarheid bovenaan de lijst van belangrijke factoren. Voor 47 procent van de respondenten is het van groot belang dat technologieën eenvoudig te integreren en te bedienen zijn. Daarnaast wordt betrouwbaarheid gezien als cruciaal; de technologie moet simpelweg werken. Andere belangrijke factoren zijn flexibiliteit, modulariteit, duurzaamheid, snelle implementatie en voorspellend onderhoud.

ROI grootste zorg

Hoewel er veel te winnen valt met automatisering, worden fabrikanten vaak geremd door zorgen over de return on investment (ROI). Het is voor hen essentieel dat nieuwe technologieën maximale waarde bieden. Belangrijke overwegingen zijn snelle integratie, betrouwbaarheid, gebruiksgemak en precisie. Daarnaast spelen gebruiksgemak, een gebrek aan interne expertise, veiligheidszorgen en mogelijke verstoringen van bestaande processen een rol bij de terughoudendheid om te investeren. Eerdere negatieve ervaringen en de angst voor weerstand bij werknemers dragen ook bij aan de aarzeling om nieuwe technologieën te omarmen.

Toekomstige groei

Voor de toekomst richten fabrikanten zich op AI, robotautomatisering en digitalisering als sleuteltechnologieën voor groei. Maar liefst 56 procent van de ondervraagden ziet AI en machine learning als de belangrijkste gebieden voor toekomstige investeringen. Robotautomatisering en digitalisering, waaronder IoT en cloud computing, volgen op de voet. Dit laat zien dat bedrijven zich steeds meer richten op het gebruik van geavanceerde technologieën om de productkwaliteit te verbeteren, de productiviteit te verhogen en duurzame groei te waarborgen. Deze technologieën zullen steeds meer met elkaar verbonden raken, wat leidt tot meer geïntegreerde en wendbare productieomgevingen.

Klaar voor de toekomst?

Een interessant aspect uit de enquête is dat 78 procent van de fabrikanten hun technologische vooruitgang als gemiddeld of geavanceerd inschat, met veertig procent die zichzelf in de bovenste 25 procent plaatst. Slechts tien procent ziet zichzelf als behorend tot de onderste 25 procent. De vraag rijst of bedrijven hun technologische capaciteiten overschatten, en wat dit betekent voor hun aanpak van opkomende technologieën in de komende jaren. Of deze zelfbeoordeling zal leiden tot zelfgenoegzaamheid of juist tot een verhoogde investering in technologie, zal de tijd uitwijzen. Wat wel duidelijk is, is dat AI, digitalisering en automatisering op weg zijn om hoeksteen-technologieën te worden in de maakindustrie.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *