In 2014 had er 40.000 vierkante meter aan duurzame agrovezelplaten van de productielijnen moeten rollen. De fabriek werd gebouwd, maar machines hebben er nooit gedraaid. Een zeepbel?
Curator Rimar Goudberg vindt die conclusie nog te voorbarig. ‘De vennootschap achter Compakboard heeft tegen het faillissement hoger beroep aangetekend bij het hof in Den Haag. Op 25 juli vindt er een zitting plaats en dan zal binnen een week of twee een uitspraak volgen.’ Goudberg erkent echter dat het in leven houden van Compakboard een hele kluif wordt, ook al wordt er naar verluid gesproken met een private investeerder. ‘We hebben het hier over miljoenen. Natuurlijk zijn er regelingen te treffen, maar de vraag is of het bedrijf dit kan dragen. Er zal geld op tafel moeten komen. Of dat lukt, moet de toekomst uitwijzen.’
De directie van Compakboard in Heerenveen heeft het hoger beroep tegen het faillissement van de vezelplatenfabriek ingetrokken. Adviseurs gaven aan dat een hoger beroep alleen zinvol is als het geld is geregeld”, legt directielid Geert Kloetstra uit. Hij benadrukt dat het bedrijf nog steeds koerst op een doorstart.
Het verhaal van Compakboard oogstte in 2013 veel lof. De fabriek zou panelen van 300 tot 650 kilogram per kubieke meter maken, die voor 97 procent bestaan uit vezelrijk afvalmateriaal en 3 procent formaldehydevrij bindmiddel. Het afvalmateriaal bestaat uit landbouwproducten, grassen en tuinbouwgewassen. Een duurzaam alternatief voor houten plaatmaterialen, zoals spaanplaat en MDF. De agrovezelplaten worden vervaardigd met de technologie van Compak Systems Process Engineering Ltd uit Groot-Brittanië. Het moest een modulaire, volledig geïntegreerde productiefaciliteit worden. De producent van de machine is patenthouder van de agrovezelplaat en verleende het exclusieve recht aan de nieuwe onderneming uit Heerenveen. Daarmee zou de eerste duurzame vezelplaatfabriek in Nederland worden gerealiseerd. Met partijen als Natuurmonumenten zijn nog lopende samenwerkingsovereenkomsten aangegaan.
Vier jaar na de aankoop van het perceel op het International Business Park Friesland in Heerenveen is het doodstil bij de fabriek. Geen veertig tot vijftig medewerkers die hun handen vol hebben aan alle opdrachten van gecontracteerde opdrachtgevers. Het faillissement van Compakboard is door ABN Amro aangevraagd. Motivatie is de financiering van het bedrijfspand. Bottleneck in het faillissement lijken echter de exclusieve machines te zijn, want zolang die er niet zijn, wordt er niets verdiend. Het lease-onderdeel van de bank moest er voor zorgen dat de twee productielijnen, met een waarde van twaalf miljoen euro, uit China naar Heerenveen zouden komen. Er ontstonden strubbelingen tussen de bank en de vennoten. ‘Daar ligt in feite ook de belangrijkste reden van het faillissement. De financiering van de machines is een probleem. Zonder machines kun je geen platen produceren.’ Compakboard heeft in de tussentijd wel het pand in Heerenveen laten bouwen, maar dat staat sindsdien leeg.
De bank zegt dat het faillissement van de vezelplatenproducent aan de vennootschap te danken is, terwijl die dat juist ABN Amro verwijt. ‘Het hoger beroep moet daar duidelijkheid in verschaffen. Tot er een uitspraak is, is mijn rol er één op de achtergrond’, legt curator Goudberg uit. Als het hof zich heeft uitgesproken, zal hij zich verdiepen in de situatie van Compakboard. Mocht het toch op een bankroet uitlopen, betekent dat onder andere dat Provincie Fryslân vanwege een lening en borgstelling voor ruim anderhalf miljoen euro het schip in gaat. Onder de schuldeisers zit ook een leverancier van tanks, die nog op anderhalve ton wacht, en een bedrijf dat voor meer dan miljoen open heeft staan. Bouwer Dijkstra Draaisma wacht nog op een laatste termijn van vier ton. ‘Het gaat daar om de aanvullende werkzaamheden voor het bedrijfspand, waarvan dus nagenoeg alles is betaald. Maar ook deze rekening komt nog wel.’
De directie van Compakboard in Heerenveen heeft het hoger beroep tegen het faillissement op het laatste moment ingetrokken. ‘Adviseurs gaven aan dat een hoger beroep alleen zinvol is als het geld is geregeld’, legt directielid Geert Kloetstra uit. Hij benadrukt dat het bedrijf nog steeds koerst op een doorstart.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…