Actueel

Hoe nu verder met Tata Steel?

Tata Steel is regelmatig in het nieuws, vaker negatief dan positief. Met name de laatste jaren verschijnt het ene na het andere alarmerende rapport over de schadelijke effecten die de fabriek heeft op gezondheid van de inwoners in de omgeving. Zelfs de Tweede Kamer heeft gedebatteerd over de toekomst van Tata Steel.

Foto: Tata Steel

Tijdens het debat, aangevraagd door Renske Leijten van de SP, lieten de verschillende politieke partijen zich uit over de toekomst van de hoogovens. Hoewel de partijen verschillend denken over de uitvoering, lijkt de strekking van hun verhaal vaak wel op elkaar. Zoals Boucke van D66 het samenvatte: de toekomst van de staalindustrie in de IJmond is gezond en groen, of die toekomst is er niet. Erkens stelde namens de VVD: ‘We willen groen staal in Nederland gaan produceren. We gaan niet meewerken aan plannen die vergroening willen realiseren door Nederland te de-industrialiseren.’ Thijssen sluit zich namens PvdA aan bij het VVD, maar stelt daarnaast ook dat er op korte termijn een onafhankelijk onderzoek, zonder tussenkomst van Tata Steel zelf, moet komen om te achterhalen waar de vervuiling van Tata Steel vandaan komt en hoe die zo snel mogelijk verlaagd kan worden. Daarnaast stelt hij ook, net als Leijten van de SP, Van der Lee van Groenlinks en Van Raan van PdvD, dat Kooksfabriek 2 zo snel mogelijk gesloten moet worden.

Thijssen repte tijdens het debat ook over een tussenrapportage van Roland Berger, een onafhankelijke studie, waaruit blijkt dat groen staal voor Tata Steel mogelijk is. Medewerkers van Tata Steel kwamen tijdens het debat naar Den Haag om het rapport aan de Tweede Kamer aan te bieden. Tata Steel kan schoner, maar daarvoor is wel de hulp van het kabinet nodig, menen de medewerkers.

Sommige partijen geven aan te weinig verstand te hebben over de productie van staal om grote beslissingen te nemen voor Tata Steel. Wel zijn ze het erover eens dat het kabinet een taak heeft in het schoner maken van de fabriek.

Tijdens het debat werd onder andere gesproken over het nationaliseren van Tata Steel (nu nog in Indiase handen), om op die manier de productie groener te maken. Op die manier kunnen ook de duizenden (indirecte) banen behouden blijven. Minister Blok liet zich hier echter zeer kritisch over uit. ‘Dat brengt allereerst de heel praktische vraag met zich mee voor welk probleem dat precies een oplossing is. Laten we naar die twee belangrijke richtsnoeren kijken. We willen werkgelegenheid en innovatie behouden en we willen zorgen dat dat gebeurt binnen de milieu- en energienormen die we verantwoord vinden. Daar verandert op zich niks in door het eigenaarschap te veranderen. Want of het antwoord is, wat we allemaal hopen, dat het binnen de Nederlandse milieu- en energienormen mogelijk is om rendabel staal te produceren. Dan hoeft de overheid er niet in te stappen. Of het antwoord is dat het niet mogelijk is om dat rendabel te doen. Dan is de vraag waarom je de belastingbetaler daar geld in wilt laten steken. Want als het bedrijf structureel verlieslatend is, betekent dat dat je er ieder jaar geld in moet steken dat je niet uit kunt geven aan leraren, agenten of wat je ook wil.’

Vanwege tijdsgebrek konden niet alle vragen tijdens het debat worden beantwoord, deze zullen per brief nog worden beantwoord, het debat gaat deze week verder. Ook zal staatssecretaris Steven van Weyenberg op 15 september in gesprek gaan met Tata Steel, de Provincie Noord-Holland en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat

Paginagrote advertentie

Hans van den Berg, directievoorzitter van Tata Steel Nederland, richtte zich dit weekend via een paginagrote advertentie in de Telegraaf tot de Nederlander, waarin hij belooft dat Tata Steel gaat veranderen.

‘Wellicht zal het u wat vreemd in de oren klinken, maar Tata Steel is al één van de meest duurzame staalbedrijven ter wereld. Wij hebben eind vorig jaar toegezegd 300 miljoen euro extra te investeren om de overlast op de omgeving zo snel mogelijk te verminderen. Hiervan zijn de eerste effecten al merkbaar.’ Hierna noemt Van den Berg in de advertentie de aanpassingen die al doorgevoerd zijn, om te vervolgen met: ‘Deze toekomst zal er voor ons, hier in IJmuiden, heel anders uit komen te zien: CO2-neutraal en met veel minder overlast voor de omgeving. Wij nemen de ernst van de bevindingen van het RIVM en de andere onderzoeken zeer serieus en begrijpen heel goed de ontevredenheid die heerst in de maatschappij. Maar het wordt beter. Dat garandeer ik u.’

Jorine van Knippenberg

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

22 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

24 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

1 dag ago