Hoekman zet eerste stap in het automatiseren van robotlasproces

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Hoekman Roestvaststaal heeft een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd voor het automatiseren van het robotlasproces. In samenwerking met het Laser Applicatie Centrum (LAC) is dit bedrijf verbonden aan het Project Smart Welding Factory dat op 28 september de officiële Fieldlabstatus verwierf.

In samenwerking met het Laser Applicatie Centrum (LAC) is dit bedrijf verbonden aan het Project Smart Welding Factory dat op 28 september de officiële Fieldlabstatus verwierf. ‘Doelstelling van het project is kostenefficiënt kleine series en enkelstuksproductie met lasrobots mogelijk maken.’ Minke Heidema van Hoekman Roestvaststaal schetst de tussenstand van het project.

Integratie met 3D-CAD

‘Naast het offline kunnen programmeren van de lasrobot is één van de meest uitdagende doelstellingen binnen het project de integratie met de 3D-CAD-software. De eerste stappen zijn gezet; de eerste software-testomgeving is hiervoor ingericht. Op basis van de 3D-step-file zal het aantal lassen in het product al kunnen worden geanalyseerd. Vervolgens is de software in staat om een stapsgewijs lasprogramma te generen, waar de robot mee uit de voeten kan. De balk van de robot is gekalibreerd, zodat het nulpunt van het programma ten opzichte van het werkstuk kan worden bepaald.’

Smart Welding Factory

Het project Smart Welding Factory is een krachtenbundeling van elf ondernemingen en onderwijsinstellingen, waaronder dus Hoekman Roestvaststaal. Gezamenlijk wordt er een procedure ontwikkeld die het robotlassen van kleine series en enkelstuks efficiënter, goedkoper en beter maakt. Dit gebeurt door tijdrovende stappen in het proces te automatiseren en delen van processen samen te voegen. De kans op afkeur zal worden geminimaliseerd en de doorlooptijd voor het maken van het product kan worden verkort: First Time Right, One Piece Flow.

Subsidie

De vorige maand kreeg het Smart Welding Factory Fieldlab bijna 1 miljoen euro subsidie van OP-Oost. Dit is een subsidieprogramma voor bedrijven en kennisinstellingen in Overijssel en Gelderland. Het valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het doel van OP-Oost is dat bedrijven meer omzet kunnen halen uit nieuwe producten. Met het project worden de concurrentiekracht en het innovatief vermogen van de regionale maakindustrie versterkt en wordt er een impuls gegeven aan het beleid van de provincies om Oost-Nederland op de kaart te zetten als hét centrum in Europa voor onderzoek naar en ontwikkeling van robotlassen. In totaal wordt er ruim 2 miljoen euro in het project geïnvesteerd.