Hoge grondstofprijzen niet hét probleem, maar de volatiliteit ervan wel

Voor de ondernemer zijn hoge grondstofprijzen niet echt het probleem. Prijsverhogingen kunnen veelal doorberekend worden aan de eindafnemer. Het is juist de toegenomen volatiliteit van de grondstofprijzen die zorgt voor margedruk.


Dit schrijft David Kemps, Sector Banker Industrie van ABN-AMRO als inleiding op de Sectormonitor Industrie van oktober 2012. De prijsvolatiliteit blijkt de laatste jaren sterk te zijn  toegenomen. Het opvangen wordt steeds moeilijker. Ondernemers kunnen veelal de grondstofprijsverhoging met vertraging doorberekenen aan de afnemer.

Toeegvoegde waarde

Hoe kan je als ondernemer het beste wapenen tegen prijsfluctuaties?, vraagt Kemps zich af. Volgens hem is de beste lange termijn remedie om de impact van prijsschommelingen op de winst te reduceren, toch om meer toegevoegde waarde te leveren. ‘Meer (kwalitatieve) bewerkingen, meer innovatie, meer onderscheidend vermogen zorgen voor een lagere afhankelijkheid van de grondstofprijs. Klim in de keten!’

Grondstofprijzen

In de sector-monitor Industrie wordt verderop dieper ingegaan op de grondstoffen. ABN-AMRO concludeert daarin onder andere dat sinds het begin van 2012 de nominale grondstofprijzen weer dalen. Aanbodverstoringen boeten aan kracht in, terwijl de europroblematiek het vertrouwen in de wereld negatief beïnvloedt. Alleen de olieprijs is in september weer toegenomen, vooral vanwege de angst voor voorraadtekorten. Afgezien van eventuele aanbodverstoringen, zullen de grondstoffenprijzen op middellange termijn weer dalen door een betere aansluiting van het aanbod op de vraag. Toch zal het prijsniveau niet het niveau van voor 2003 bereiken. Dit omdat de hoofdoorzaak, de sterke vraag naar grondstoffen in de opkomende economieën, intact blijft.

Druk op metaalprijzen blijft

Met de eurocrisis, de beperkt groeiende economie in de VS en de afkoelende Chinese economie als achtergrond, daalden de grondstofprijzen sinds het tweede kwartaal van 2011 maand op maand. De lage economische groeiverwachtingen voor de EU en de VS en de historisch lage groei van de Chinese economie zullen druk blijven zetten op de prijzen van staal en basismetalen. Alleen koper vormt hier een uitzondering op. De prijs daarvan zal op de korte termijn nog iets kunnen toenemen vanwege de relatief lage voorraden.

 ABNAMRO Sectormonitor industrie oktober 2012.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *