Actueel

Hoge netwerkkosten belemmeren Nederlandse technologische industrie

De technologische industrie betaalt in Nederland meer voor elektriciteit dan in omringende landen. Daardoor verslechtert het concurrentievermogen van onze bedrijven en zullen toekomstige investeringen in een duurzame industrie buiten Nederland plaatsvinden. Dit ongelijke speelveld belemmert ook de energietransitie in Nederland.

Dat blijkt uit een rapport dat Aurora opstelde in opdracht van de Nederlandse energie-intensieve industrie. Op 14 augustus werd het rapport ‘Grid Fee Outlook for the Netherlands 2045’ aangeboden aan Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei. Het onderzoeksbureau Aurora toont de volgende zaken aan in dit rapport:

  • De netwerkkosten voor elektriciteit in Nederland liggen drie keer zo hoog als twee jaar geleden.
  • De netwerkkosten voor elektriciteit in omringende landen liggen circa tachtig procent lager dan in Nederland.
  • Deze stijging zal tot 2045, bij gelijkblijvend beleid, onverminderd doorzetten.

Duurste jongetje

‘Het aandeel van de Europese industrie in de wereldeconomie is tussen 2001 en 2021 gedaald van 22 naar 14,5 procent’, laat FME-voorzitter Theo Henrar weten. ‘Een reden hiervoor is dat de Europese industrie voor energie significant meer betaalt dan bedrijven in Azië en de Verenigde Staten. Binnen Europa is Nederland ook nog het duurste jongetje van de klas. Daarom is actie van het kabinet hoogst noodzakelijk, anders dreigt verdere uitholling van onze industrie.’

Extreme verschillen

FME-lidbedrijf Nyrstar in Budel is een metaalproducent die volledig geëlektrificeerd is en door flexibele stroomafname een belangrijke rol kan spelen bij het balanceren van het elektriciteitsnet. General manager Henk Leendertse laat weten: ‘Dit onderzoeksrapport bevestigt en benadrukt de extreme verschillen in netwerktarieven tussen Nederland en onze buurlanden. Gecombineerd met de onzekerheid over de mogelijke voortzetting van de regeling IKC-ETS, heeft dit een ondraaglijke impact op de financiële resultaten van een geëlektrificeerd en flexibel werkend bedrijf als Nyrstar. Een duurzame toekomst voor onze 1.600 directe en indirecte medewerkers in Nederland staat op het spel, net als investeringen in verdere verduurzaming en flexibiliteit, en de binnenlandse productie van essentiële metalen voor de energietransitie.’

Compensatie torenhoge netwerkkosten

In een eerdere brief aan de minister van Klimaat en Groene Groei stelde FME al de volgende drie zaken voor om de torenhoge netwerkkosten te compenseren:

  • Verleng de Compensatie Energie-intensieve Industrie (CEI) regeling tot en met 2030.
  • Herstel de Volume Correctieregeling Elektriciteit (VCR) en koppel de uitbetaling hiervan aan het nemen van maatregelen voor het verlagen van netcongestie.
  • Financier de benodigde investeringen voor netwerken gedeeltelijk uit collectieve middelen.

FME stelt voor om de 436 miljoen euro voor de CEI- en VCR-regelingen vanaf 2025 te financieren vanuit de ongeveer één miljard euro die Nederland jaarlijks ontvangt van de Europese Commissie, afkomstig van de Nederlandse bedrijven die onder het Europese ETS-systeem vallen. Op deze wijze dragen CO2-belastingen van de industrie bij aan de energietransitie en herstelt het kabinet een gelijk speelveld voor de Nederlandse industrie. Alleen dan kan de Nederlandse energie-intensieve industrie op tijd en met succes verduurzamen. Dat is belangrijk voor de werkgelegenheid en het toekomstige verdienvermogen van Nederland.

De redactie

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

9 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

11 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

12 uur ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

13 uur ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

13 uur ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

13 uur ago