Actueel

Hogere prijzen laten omzet industrie stijgen

In het derde kwartaal van 2022 was de omzet van de industrie 22,3 procent hoger dan een jaar eerder, voornamelijk door hogere prijzen. Ondernemers in de industrie zijn wel overwegend pessimistisch over de ontwikkeling van het economisch klimaat in het vierde kwartaal. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De binnenlandse en de buitenlandse omzet van industriële producenten waren in het derde kwartaal van 2022 respectievelijk 25,3 en 20,4 procent hoger dan een jaar eerder. De binnenlandse en buitenlandse afzetprijzen waren 23,0 en 27,3 procent hoger dan in het derde kwartaal vorig jaar.

Meer faillissementen

Het aantal uitgesproken faillissementen was hoger dan een jaar eerder. In het derde kwartaal van 2022 werden in de industrie 34 faillissementen uitgesproken; in hetzelfde kwartaal van 2021 waren dit er 22. Hiermee was het aantal faillissementen in het derde kwartaal van 2022 54 procent hoger dan een jaar eerder.

Omzettoename in de meeste hoofdbranches

Vrijwel alle branches hebben een jaar-op-jaar-omzetstijging van meer dan tien procent. Alleen in de textiel-, kleding- en leerindustrie daalde de omzet licht. De omzetontwikkeling was met een stijging van 31,7 procent het hoogst voor de raffinaderijen- en chemische industrie, vooral doordat de afzetprijzen 44,9 procent hoger waren. Binnen deze branche had vooral de aardolie-industrie een omzettoename ten opzichte van vorig jaar die opvalt, namelijk 59,0 procent. De afzetprijzen voor de aardolie-industrie stegen met 79,6 procent.

De omzet was ook aanzienlijk hoger in de transportmiddelenindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie. In de transportmiddelenindustrie valt de branche van de auto- en aanhangwagenindustrie op, met een omzetstijging van 45,7 procent. De afzetprijzen stegen in de auto- en aanhangwagenindustrie ook, met 6,0 procent. In de voedings- en genotmiddelenindustrie valt de voedingsmiddelenindustrie op, hier steeg de omzet jaar-op-jaar met 26,3 procent. De afzetprijzen waren 22,5 procent hoger. De stijgingspercentages van omzet en afzetprijzen liggen in de voeding dichter bij elkaar dan bij de auto- en aanhangwagenindustrie.

In de textiel-, kleding- en leerindustrie was de omzet 1,2 procent lager dan een jaar eerder. De afzetprijzen stegen hier met 9,3 procent.

Omzetverwachting voor vierde kwartaal lager

Per saldo tien procent van de ondernemers heeft aangegeven te verwachten dat de omzet zal toenemen in het vierde kwartaal van 2022. Hiermee zijn ondernemers minder positief gestemd over de omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder, toen dit saldo 24 procent bedroeg. Per saldo 49 procent van de ondernemers in de industrie verwacht dat de verkoopprijzen in het vierde kwartaal zullen stijgen.

Per saldo elf procent van de ondernemers verwacht dat de personeelssterkte zal toenemen in het vierde kwartaal. Dit saldo is lager dan in de voorgaande vijf kwartalen. Over het economisch klimaat zijn ondernemers in de industrie overwegend pessimistisch; per saldo twintig procent verwacht dat dit in het vierde kwartaal zal verslechteren.

De redactie

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

3 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

4 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

4 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago