Hogere staalprijzen zitten er niet in

Sedert medio februari zijn de staalprijzen nauwelijks in beweging geweest. Dat geldt voor zowel de import- als de binnenlandse Europese prijzen. De markt wacht kennelijk af welke koers de prijzen zullen gaan varen, zo luiden veel reacties. De onrust in Oekraïne, maar toch ook het nog matige herstel van de economie hebben vele inkopers wat terughoudender gemaakt. Als gevolg daarvan lijkt het de staalproducenten niet te gaan lukken om een prijsverhoging er door te krijgen.

Dit blijkt uit Het Staaljournaal van maart 2014, een uitgave van Novio Staal. Ook de in januari doorgevoerde prijsstijgingen in de VS zijn langzamerhand aan het verdampen. De overcapaciteit bij de ruwstaalproductie draagt eveneens niet bij aan een verbetering van het prijsniveau zoals we vorige de vorige maand al schreven. Toch zijn er op dat gebied nieuwe ontwikkelingen te melden.

China

In China zijn nu drastische besluiten genomen om de totale capaciteit bij de productie van ruwstaal meer in evenwicht te gaan brengen met de daadwerkelijke behoefte.  Het Aziatische land produceerde vorig jaar 780 miljoen ton ruwstaal. Naar verwachting zal dat in 2014 door groeien naar ongeveer 810 miljoen ton. Insiders zijn van mening, dat daarmee de piek in de productiehoeveelheid bereikt is en dat de verhouding tussen vraag naar en aanbod van staal zowel binnen China als wereldwijd volledig in disbalans scheef is.
Een van de topmensen van Wuhan Steel (Wugang) is zelfs van mening dat die scheve verhouding van vraag en aanbod een bedreiging kan vormen voor de gehele wereldeconomie. Een regeringswoordvoerder zei vorige maand nog dat een capaciteit van 650 miljoen ton per jaar voldoende is om de nationale behoefte aan staal in de komende jaren af te dekken. De koers moet daarom anders, zo vindt men en in plaats van alleen maar te denken in termen van méér en méér moet juist worden gedacht aan verbetering van de concurrentiepositie onder andere door efficiencyverbetering.
De Chinese overheid wil bovendien niet alleen vanwege deze overcapaciteit, maar ook vanwege enorme milieuvervuiling door met name oudere installaties, het aantal staalfabrieken drastisch reduceren. Zo heeft de regering onlangs besloten in de Provincie Hebei tot uiterlijk 2017 maar liefst 60 miljoen ton productiecapaciteit af te bouwen. (Ter vergelijking: dat is ca. 8 x de jaarproductie van Tata Steel IJmuiden). Ook zullen milieuovertreders zwaarder gestraft worden. Werden voorheen bij overtredingen slechts financiële boetes opgelegd, nu worden die milieudelicten met forse celstraffen beboet. Aan banken zijn grote beperkingen opgelegd bij het verstrekken van kredieten. Dat er te veel productiecapaciteit in China is wordt wel duidelijk wanneer we naar de cijfers over de bezettingsgraad van diverse staalmakers aldaar kijken.

Onderzoek onder staalbedrijven

Uit een onderzoek bij ruim 160 staalfabrieken is gebleken, dat er van de desbetreffende hoogovens slechts 80 procent in bedrijf is en dat is 4 procent minder dan in 2013. De aangekondigde reductie in productiefaciliteiten zal naar verwachting leiden tot een afnemende behoefte aan ijzererts en intussen is het prijsniveau van die grondstof al behoorlijk gedaald. Die daling is inmiddels ook merkbaar bij de schrootprijzen . De verlaging van de grondstofprijzen zal zo verwacht men dan ook op korte termijn niet gaan uitmonden in hogere staalprijzen, maar hopelijk stabielere. Echter wanneer vraag en aanbod inderdaad meer in balans zullen worden gebracht door deze capaciteitsafbouw zal het op langere termijn juist weer tot hogere prijzen kunnen gaan leiden. Zo kan Europa profiteren van de Chinese maatregelen en hopelijk meer rust gaan krijgen in zowel de staalmarkt als bij de werkgelegenheid in de staalsector en daarnaast gezondere marges voor de producenten.

Novio Staal geeft voor maart 2014 de volgende circa (fabrieks-)staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 450-470
  • Koudgewalste coils: 530-545
  • Sendzimir verzinkte coils: 525-550
  • Kwartoplaten: 515-535

In februari 2014 waren de Novio Staal (fabrieks-) staalprijzen 0 – 15 euro per ton hoger .

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *