Daar waar de unit eerder alleen maar overdag produceerde kan het systeem nu gewoon ‘s nachts doordraaien. ‘De geproduceerde borden staan keurig ‘s morgens klaar om verder afgewerkt te worden. Bovendien is de ombouwtijd maar een fractie van de tijd die vroeger nodig was en de unit is zeer gebruikersvriendelijk; iedere operator kan het in een zeer korte tijd leren. Holtech heeft haar werk uitstekend gedaan’, aldus Huiting.
‘Toen ik hier als productieleider enkele jaren geleden begon, hadden we in ons bedrijf in Leek voldoende capaciteit met de aanwezige productiemachines om de behoefte in de markt te voorzien. Sinds Juli 2011 maakt de vestiging in Leek deel uit van de HR groep. Binnen de groep is er toen voor gekozen om alle standaardborden in Leek te gaan maken. De capaciteit moest derhalve met 40 procent stijgen en hiervoor werd de productie-unit, met een Safan CNCLK kantbank van 3 meter, gekoppeld aan een Motoman UP50 handelingsrobot, die bij onze vestiging in Rijswijk stond, gebruikt.’
‘Deze productie-unit produceerde echter alleen overdag verkeersborden. ‘s Nachts stond de hele machine gewoon stil omdat de operator er dan niet was. Bovendien duurde het omstellen naar een verkeersbord met een andere afmeting uren, zo niet dagen. Dit moest toch efficiënter kunnen, dacht ik en schakelde Holtech in Zeist in’.
Evert Holland van Holtech kwam voor een interessante klus te staan: De unit moest zodanig omgebouwd worden dat een productieorder door elke operator gewisseld kon worden. Verder was de vraag de producten direct te stapelen in de transportbokken zodat manuele arbeid echt tot een minimum gereduceerd zou zijn.
Bovendien moesten alle gangbare afmetingen van bewegwijzeringsborden van 300×300 tot 2.500×1.000 mm er op gemaakt kunnen worden. Het stapelen van de producten geschiedt in de standaard voorraad bokken van de HR groep. De producten moesten rug aan rug gestapeld worden om beschadigingen te voorkomen waarvoor een overpak-station werd toegevoegd aan de gehele cel.
Holtech bouwde de software voor de communicatie tussen de diverse bewerkingsunits en met een relatief kleine besturingskast buiten de beveiligingskooi kan het geheel nu eenvoudig worden bediend en omgesteld. De gehele cel wordt thans aangestuurd vanuit een centrale touchscreen IPC. Deze IPC communiceert met de robot en wisselt tevens ook de kantbankprogramma’s ten behoeve van de gekozen productafmetingen.
De teach-box van de robot wordt niet meer gebruikt waardoor kennis van de robotbesturing niet meer noodzakelijk is voor de operators. Een eventuele optredende fout of storing, in bijvoorbeeld één van de sensoren van een unit, worden op het scherm van de IPC gepresenteerd met daarbij de vermelding welke sensor van welke unit de fout veroorzaakt, waardoor eventuele storingen snel opgelost kunnen worden.
Met 34 medewerkers in de vestiging Leek, behoort de HR Groep tot de grootste producenten van bewegwijzeringsborden in Nederland. Naast de grootste afzet in ons land wordt onder andere geleverd in België en Suriname. De HR Groep in Leek is een metaalproductiebedrijf wat alle productie-elementen voor het vervaardigen van bewegwijzeringsborden zelf in huis heeft.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…