Het economisch proces, het geheel van activiteiten gericht op inkomensvorming, inkomensverdeling en inkomensbesteding, is al enige tijd behoorlijk in de war. Het loopt nu even niet zoals het zou moeten lopen. Toch zijn er kansen en mogelijkheden om de winstgevendheid van bedrijven te verbeteren, of er minder slecht te laten uitzien. In het interview met Koninklijke Metaalunie-voorzitter Michaël van Straalen (zie Vraag en Aanbod,week 10, pagina 17) zitten tips en trucs waarmee iedere mkb-ondernemer uit de voeten kan.
Geven deze dan voldoende financiële lucht? Nee, maar het kan wel de nodige ondersteuning geven om nu net even een paar maanden, afhankelijk van de resultaten, er beter voor te staan. Het kan wel net even de ‘swung’ in het bedrijf houden die noodzakelijk is. Elkaar de put in praten, dat wordt het dus niet. Niemand heeft daar baat bij en nogmaals, er zijn nog steeds vele ondernemingen die het nog niet eens zo slecht doen.
En in de zoektocht naar mogelijkheden om financieel te besparen, berichtte het Financieele dagblad van afgelopen dinsdag over de afhandeling van inkomende facturen binnen het mkb. Wat blijkt? De mkb-ondernemers ontberen zicht op de kosten van de afhandeling van inkomende facturen. Deze verborgen kostenpost zorgt voor miljardenverlies in het bedrijfsleven. Maar liefst twee-vijfde van de bedrijven heeft geen idee hoeveel de verwerking van inkomende facturen maandelijks kost, zo blijkt uit onderzoek. Hierbij schat bijna eenderde van de mkb’ers de kosten te laag in. De verwerking van een factuur komt gemiddeld uit op 4,80 euro. Tenminste, zo wordt er gedacht. In werkelijkheid kost het afhandelen van één factuur ongeveer tien euro. Daarnaast wordt in vele bedrijven de facturatie nog handmatig afgehandeld. En dit beslaat zo’n veertig uur per week. Heren ondernemers kijk eens goed naar dergelijke activiteiten binnen uw onderneming. Simpele acties leveren snel besparingen op. Succes!
Rolf Elling, hoofdredacteur