‘Hout: grondstof versus brandstof’ is de titel die Stichting Kringloop Hout heeft gegeven aan het seminar dat donderdag 15 september in het NBC in Nieuwegein wordt gehouden in samenwerking met Stichting Nedvang.
In het afvalstadium zijn houten pallets en verpakkingen uitmuntend te recycleren. Het Besluit Verpakkingen stelt een minimumpercentage van 25 procent materiaalhergebruik; in de loop der jaren heeft het feitelijke recyclingpercentage een constante groei doorgemaakt tot wel 38 procent in 2009. Tegelijkertijd is het benutten van afvalhout als brandstof sterk aan terrein aan het winnen. Het percentage energieterugwinning is sinds 2009 explosief gestegen en deze trend heeft zich in 2010 gecontinueerd.
Materiaalhergebruikers ondervinden directe nadelige gevolgen van het grote aandeel energetische toepassing. Als gevolg hiervan heeft dit in 2010 voor het eerst sinds jaren geleid tot een lager percentage materiaalhergebruik.
Stichting Kringloop Hout
Stichting Kringloop Hout waarschuwt dat hout niet te snel moet worden ingezet richting energiesector. Eerst moeten hoogwaardiger hergebruiktoepassingen worden ingezet. Eenmaal in de energieketen is hout niet meer terug te winnen. Een biobased economy, speerpunt van deze overheid, staat steviger wanneer langs het zogenaamde Cascade beginsel wordt gewerkt.
Loek Hermans
Voor het seminar zijn verschillende sprekers vastgelegd, die vanuit de eigen invalshoek ingaan op bovengenoemde speerpunten: Loek Hermans (voorzitter Platform Hout in Nederland en oud-voorzitter MKB-Nederland), Kees Plug (directeur Duurzaam Produceren, Ministerie van Infrastructuur en Milieu), Wim van Lieshout (algemeen directeur HVC Groep), Aalt Dijkhuizen (bestuursvoorzitter Wageningen UR) en Ad Lansink (CDA-politicus en grondlegger Ladder van Lansink). Dagvoorzitter is Charles Groenhuijsen.