HTSM scoort in Ecsel Calls 2015

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen uit de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) hebben goed gescoord in de twee Europese calls van Ecsel in 2015. Nederlandse partijen nemen deel in negen van de in totaal dertien Ecsel-projecten.

De gehonoreerde projecten in beide Ecsel Calls beslaan ruim 596 miljoen euro aan R&D-investeringen, waarvan 112 miljoen euro aan R&D-investeringen van Nederlandse partijen. De publieke bijdrage aan de Nederlandse deelname aan internationale strategische onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten op gebied van micro- en nano-elektronica, embedded systemen en smart systems betreft ruim 42 miljoen euro, waarvan 20 miljoen euro vanuit het Nederlandse topsectorenbeleid en 22 miljoen euro aan Brusselse cofinanciering. Na de Duitse participanten nemen de Nederlanders de grootste participatie voor hun rekening.

R&D

Amandus Lundqvist, boegbeeld van de topsector HTSM, is blij met het resultaat. ‘De R&D-inspanningen van de Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen binnen de Topsector HTSM worden hierdoor verder verhoogd. Via Europese samenwerking wordt de kennisontwikkeling versneld en risicovolle investeringen gedeeld, hierdoor neemt onze concurrentiekracht verder toe. We zien ook dat het bij deze samenwerkingsprojecten steeds beter lukt om economische groei en het betrekken van mkb te combineren met het vinden van oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.’

Ecsel-projecten 2015

Ecsel (electronic components and systems for European leadership) is een onderdeel van het Europese Horizon 2020 programma. 37 Nederlandse partijen nemen deel in negen van de in totaal dertien projecten die in de twee Ecsel Calls van 2015 worden ondersteund. Onder deze participanten bevinden zich negen Nederlandse mkb-bedrijven en zeven kennisinstellingen. De totale kosten van de projecten in beide Ecsel calls zijn meer dan 596 miljoen euro. De Europese Commissie ondersteunt de projecten met 143,8 miljoen euro. De betrokken landen, waaronder Nederland, dragen 121,7 miljoen euro bij. Bedrijven en kennisinstellingen nemen de overige 331 miljoen euro voor hun rekening. Door de Europese Commissie, de betrokken landen én de industrie wordt in zeven jaar in totaal voor minstens 5 miljard euro geïnvesteerd in Ecsel.

Astonish

Voorbeelden van Nederlandse mkb-bedrijven in de projecten zijn Quest Photonic Devices, Innoluce en Reden. Ook Nederlandse kennisinstellingen als TNO, Technische Universiteit Eindhoven, Technische Universiteit Delft en de Universiteit Maastricht hebben een belangrijk aandeel in de projecten. Eén van de projecten is het Astonish-project (Advancing smart optical imaging and sensing for health), waarin onder andere het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek, het Academisch Ziekenhuis Leiden, Anteryon, TU/e en Philips samenwerken met Finse en Italiaanse partijen (waaronder ST Microelectronics). Het project heeft als doel baanbrekende beeldverwerking- en sensor-technologieën te ontwikkelen voor de detectie van tumoren en het assisteren bij de behandeling ervan via minimaal invasieve technieken.

ENSO 

Een ander project is het ENSO-project (Energy for Smart Objects), waarin onder andere Evalan, Meyer Burger, TNO en de Universiteit Maastricht samenwerken met Airbus en Fraunhofer uit Duitsland en CEA uit Frankrijk en BASF uit Zwitserland. Het ENSO-project heeft ten doel het ontwikkelen van autonome micro energiebronnen (AMES) voor de Internet of Things markt. Men verwacht revolutionaire technologieën voor energieopslag en het ‘oogsten’ van energie op de markt te gaan brengen. Naar verwachting zullen in februari 2016 nieuwe Ecsel Calls opengesteld worden. Voor Nederland verzorgt RVO de begeleiding van het gehele call proces.