IHC Merwede en DEME bundelen krachten voor diepzee mijnbouwactiviteiten

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

De Nederlandse leverancier van schepen en equipment voor bagger-, offshore- en mijnbouwactiviteiten IHC Merwede en de Belgische bagger- en milieugroep DEME gaan een samenwerking aan op het gebied van diepzee mijnbouwactiviteiten.

Het resultaat van deze samenwerking, waarin IHC Merwede de ontwikkeling en bouw van technische oplossingen voor haar rekening neemt en DEME de diepzee mijnbouwactiviteiten uit zal voeren, zal een unieke totaaloplossing zijn die baanbrekend zal zijn in de markt. De partijen zullen gaan samenwerken onder de naam OceanflORE.

OceanflORE

De partijen die onder de naam ‘OceanflORE’ (ORE staat voor Ocean Reserve Extraction) actief zullen zijn, spelen in op de toenemende vraag naar zowel expertise- als exploitatiemogelijkheden op het gebied van diepzee mijnbouw. De samenwerking tussen IHC Merwede en DEME is in deze context een logische stap: voor IHC Merwede is diepzee mijnbouw een belangrijk speerpunt.

Tideway

Binnen de OceanflORE Groep beschikt het DEME-bedrijf Tideway over hightech materieel dat met grote nauwkeurigheid kan worden ingezet tot op voor mijnbouw aangepaste dieptes. Een belangrijke troef is verder het feit dat de OceanflORE Groep uitgebreide ervaring heeft met het aan boord van een mijnbouwschip volledig verwerken van het ontgonnen materiaal alvorens het naar het vasteland te transporteren. Deze activiteiten betreffen zowel het integraal aan boord verwerken van de gewonnen grondstoffen als het wassen en scheiden van het materiaal.

Grondstoffen

Naar verwachting zal de vraag naar grondstoffen de komende decennia verdubbelen. Bestaande bronnen op land zullen niet toereikend zijn. Tegelijkertijd gaan de ontwikkelingen van diepzee mijnbouwtechnieken steeds sneller en wordt duidelijk dat diepzee mijnbouw technisch haalbaar is.

De samenwerking OceanflORE zal inhaken op deze ontwikkelingen. Door bundeling van kennis van IHC Merwede en DEME kunnen haalbaarheidsstudies worden uitgevoerd, waarna elk belangrijk facet van diepzee mijnbouw ontwikkeld, bemand en bediend kan worden. Deze facetten betreffen onderwater ontgraving, het verticale transport naar de oppervlakte, de verwerking aan boord van het mijnbouwschip en het transport naar de haven.

Daarnaast kan een diepzee mijnbouw project door de inzet van crew en schepen, mijnbouw equipment en een processing plant, volledig gemanaged worden. Deze totaaloplossing is uniek in de diepzeemijnbouw.

Fosfaatwinning

OceanflORE zal een studie gaan doen naar de haalbaarheid van fosfaatwinning in Nieuw-Zeelandse territoriale wateren. De samenwerking zal ook een pilot mijnbouwsysteem gaan ontwikkelen.