De Amerikaanse overheid wil forse importheffingen opleggen voor buitenlands staal en aluminium. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming vindt het een ordinaire protectionistische maatregel. ‘We hebben het hier over een heffing op staal voor bijvoorbeeld groenteblikken, een maatregel zogenaamd om de nationale veiligheid in de VS te garanderen. Dat is absurd. Onze staal- en aluminiumindustrie behoort tot de beste en schoonste van de wereld.’
De Amerikaanse overheid kondigde vorige week aan dat zij vanaf deze week importheffingen oplegt voor buitenlands staal en aluminium. Deze maatregel heeft negatieve gevolgen voor de Nederlandse metallurgische industrie. FME en VNMI betreuren dit besluit en roepen de Nederlandse en EU-politiek met klem op tot actie.
Hoogwaardig staal
Volgens Dezentjé Hamming moet voorkomen worden dat president Trump volgende week zijn handtekening onder dit voorstel plaatst. ‘We zijn een klein land met een enorm grote staalindustrie die hoogwaardige producten aan onder andere Amerika levert. We dumpen dat niet zoals wel wordt gesuggereerd. Deze maatregel moet van tafel, dat lijkt me duidelijk. Mijn dringende oproep aan het Nederlandse kabinet en de Europese Unie is om direct in actie te komen. Ofwel deze regel wordt tegengehouden of er komt een uitzondering voor staalproducenten uit Europa.’
Negatieve impact industrie
Naast de EU vormen de VS de belangrijkste exportmarkt voor de Nederlandse staal- en aluminiumindustrie. Dat is een groeiende exportmarkt bovendien. Het gaat daarbij om hoogwaardige staal- en aluminiumproducten, die bestand zijn tegen bijvoorbeeld hoge temperaturen en hoge druk, in onder andere de automobiel- en vliegtuigindustrie. Het Amerikaanse beleidsvoornemen heeft negatieve gevolgen op de korte en langere termijn. Op korte termijn wordt de Nederlandse exportpositie geschaad. Op de langere termijn kunnen de handelsblokken EU en China komen met handelsbeperkingen, waardoor de inkoop van grondstoffen voor de Nederlandse industrie duurder wordt en de EU-markt overspoeld wordt met Aziatisch staal en aluminium.
Duidelijk politiek signaal
‘Vooropgesteld: wij zijn voor vrijhandel en wars van protectionisme. Maar we roepen zowel het Nederlands kabinet als de Europese Commissie op om snel een concreet en duidelijk signaal af te geven. De Amerikanen dienen hun plannen in te trekken. Alleen zo kunnen wij doen waar we goed in zijn: het produceren van hoogwaardige producten’, aldus Sekhar Lahiri, directeur VNMI.