Importheffingen VS voorlopig afgezwakt

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De Europese Unie lijkt voorlopig grotendeels ontzien te worden bij de nieuwe Amerikaanse importheffingen. President Trump heeft onverwacht besloten om de eerder aangekondigde ‘wederzijdse’ heffingen voor tientallen landen tijdelijk te verlagen van twintig naar tien procent. Hoewel niet expliciet genoemd, lijkt de EU vooralsnog te profiteren van deze tijdelijke versoepeling. Tegelijk blijft onduidelijk welke tarieven precies blijven gelden voor Europees staal en aluminium.

Foto: ChatGPT

De Europese Commissie had al gereageerd op de eerdere Amerikaanse heffingen met het voorstel om zelf importheffingen tot 25 procent in te stellen op een aantal Amerikaanse producten. De lidstaten stemden met dat voorstel in, waardoor de invoering daarvan aanstaande was. Maar het besluit van Trump om de wederzijdse heffingen tijdelijk te verlagen, lijkt nu roet in het eten te gooien.

Volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen is het Amerikaanse besluit ‘een belangrijke stap richting stabilisering van de wereldeconomie’. Ze benadrukte dat voorspelbaarheid en heldere handelsvoorwaarden essentieel zijn voor bedrijven en consumenten: ‘Tariffs are taxes that only hurt businesses and consumers.’

Hoewel Brussel vasthoudt aan het uitgangspunt van een open en eerlijke handel, is er nog terughoudendheid. De exacte impact van Trumps pauze op de Europese maatregelen is nog onduidelijk. Volgens EU-correspondent Ardy Stemerding is het logisch dat de Commissie nu ook op de pauzeknop drukt: ‘Want vanuit de EU is steeds de boodschap: wij willen het liefst helemaal geen heffingen, wij willen onderhandelen.’

Handelspolitiek onder druk

De timing van de Europese tegenmaatregelen bleek ongelukkig. Terwijl de Commissie net haar reactie aankondigde, kwam Trump met zijn verlaagde tarieven. In de Oval Office liet hij optekenen: ‘Dat is slecht getimed.’ Zijn minister van Handel, Howard Lutnick, stelde later dat de Europese heffingen nog niet direct van kracht zouden zijn en mogelijk worden uitgesteld.

In contrast met de versoepeling voor de EU en andere landen, werd China juist zwaarder getroffen. Voor Chinese producten geldt nu een invoertarief van 125 procent. Trump stelde dat Peking met zijn eigen heffingen – die eerder op de dag al naar 84 procent gingen – blijk gaf van ‘gebrek aan respect voor de wereldmarkt’.

De financiële markten reageerden positief op de gedeeltelijke pauze. In de VS schoot de Dow Jones omhoog met bijna acht procent. Ook de Nasdaq en S&P 500 eindigden fors hoger, evenals de belangrijkste beurzen in Azië.

Volgens Trump waren de investeerders ‘bang geworden’, wat hem ertoe bracht de eerder geplande maatregelen te verzachten. Voor de EU biedt dat nu ruimte om alsnog aan tafel te schuiven. De komende negentig dagen moet duidelijk worden of dit uitstel ook daadwerkelijk leidt tot afstel van de handelsbarrière.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *