Impregneren zonder druk tegen boktor

In het nieuwe systeem wordt de bestrijdingsvloeistof zo goed als drukloos in het hout gebracht. Daarvoor boort bedenker Jaap Hoekstra kleine gaatjes van 5 tot 6 millimeter in het hout. Daarin worden de injectieslangen vastgezet. Als gevolg van de lage druk, net boven nul, verzadigt het hout langzaam.

‘Met ons systeem dringen de watergedragen bestrijdingsmiddelen tot de kern van het hout door. De huidige bestrijdingsmethoden zijn gebaseerd op het plaatsen van veel injectienippels, waardoor de vloeistof onder hoge druk in het hout wordt gebracht. Dit heeft als nadeel dat het object zwaar wordt verminkt en vaak niet het resultaat geeft dat de mensen verwachten. De bonte knaagkever bijvoorbeeld zit diep in de kern van het hout’, vertelt Hoekstra.

De esthetische voordelen van het gepatenteerde systeem zijn belangrijk, meent Hoekstra. ‘Bij de bestrijding van ongedierte zie je dat er vaak nippels van 10 millimeter als ‘littekens’ in de balken blijven zitten. Over een lengte van 5 meter zie je soms wel dertig kunststof pluggen. Als wij geweest zijn, zie je minieme gaatjes om de 20 of 30 centimeter. Een groot verschil.’

Het systeem is zo gemaakt dat de toevoer van vloeistof per plek geregeld kan worden. De verschillende verdeelstukken van de injector kunnen naar wens worden afgesloten. ‘Het toedienen van middelen kan dus heel gericht plaatsvinden. Het resultaat is daardoor veel beter.’ Volgens Hoekstra is het systeem ook geschikt voor bijvoorbeeld de bestrijding van zwam in steen en ongedierte in schuimbeton.

Hoekstra Bedrijfshygiëne ontwikkelde ook een systeem voor het bestrijden van houtaantastende insecten door middel van behandeling met hete lucht, zonder dat er bestrijdingsmiddelen aan te pas komen. TNO heeft voor het Friese bedrijf het onderzoek uitgevoerd. De Technische Universiteit van Eindhoven heeft de methode ontwikkeld. Het houtwerk wordt tot 55 graden in de kern verwarmd. Daardoor stollen de eiwitten van de insecten, waardoor die in alle stadia afsterven. Deze bestrijdingsmethode wordt door Hoekstra al toegepast in onder andere Nederland, België, Frankrijk en Italië. Het bekendste gebouw in Enkhuizen, poortgebouw De Drommedaris, wordt in de maand juli door Hoekstra Bedrijfshygiëne op deze manier behandeld.

De redactie

Recent Posts

Infosessies digitalisering in de machinebouw

Hoe worden machines ‘connected’ en hoe wordt data inzichtelijk en relevant? Om hierop een antwoord…

20 uur ago

Thyssenkrupp verkoopt Indiase weekijzeractiviteiten

Thyssenkrupp heeft het Indiase bedrijf Thyssenkrupp Electrical Steel India Private Ltd. verkocht aan JSW Steel…

3 dagen ago

Krappe arbeidsmarkt vraagt creatieve oplossingen

De Nederlandse arbeidsmarkt kampt met een historische krapte die ook de industriële sectoren zwaar treft.…

3 dagen ago

Defensie start nieuw fonds voor Nederlandse start-ups

Het ministerie van Defensie gaat een nieuw investeringsfonds oprichten. Het SecFund (Security Fund), met een…

3 dagen ago

Wereldstaalproductie redelijk stabiel

De wereldwijde staalproductie liet in september een daling zien van 4,7 procent ten opzichte van…

3 dagen ago

Faillissementen: Nederland scoort slechtst van Eurozone

De laatste cijfers uit het Global Insolvency Report schetsen een somber beeld van de wereldwijde…

3 dagen ago