Categories: Actueel

IMTS-beurs van waarde

Dat de industrie op volle toeren draait, was te merken op de beurs. Het immense complex in hartje Chicago, aan de oevers van Lake Michigan, barstte uit zijn voegen. Liefst 4.500 machines met een totaal gewicht van 35 miljoen kilo was voor deze editie naar binnengesleept. Dat ging overigens niet altijd van een leien dakje. Zo moest Additive Industries de Metalfab 1 metaalprinter van de oorspronkelijke plek in het paviljoen voor opkomende technologieën helemaal naar achteren in de gereedschappenhal verplaatsen. De Nederlandse 3D-metaalprinter was te zwaar voor de beursvloer. Tot ongenoegen van het Eindhovense team. ‘Dit kost ons bezoekers. De oorspronkelijke plek was perfect, maar hier komen geen mensen’, aldus een boze Daan Kersten. Achteraf heeft het Eindhovense bedrijf toch veel contacten kunnen leggen in de VS.

 

Succesvolle samenwerking Hannover Messe

Dat de maakindustrie aan de overkant van de oceaan booming is, blijkt wel uit de investeringsbereidheid. Volgens Peter Edelman van organiserende branchevereniging AMT gaan de meeste machines na afloop richting de kopers. En die kwamen volop naar Chicago: ruim 129.500. Die kwamen voor 2.563 exposanten. ‘Alle hallen van het complex zijn compleet gevuld, op alle niveaus. De IMTS is daarmee de eerste beurs die het volledige complex vult’, zegt Edelman. Dat komt overigens mede doordat de Amerikaanse beursorganisatie sinds een aantal jaren intensief samenwerkt met de Hannover Messe. Het Duitse succesnummer exporteert sinds 2012 steeds meer onderdelen van de grootste industriebeurs ter wereld naar Chicago. Dit jaar werd bijvoorbeeld Automation & Drives aan het concept toegevoegd, evenals Industrial Energy Systems en Fluid Power. In totaal hebben meer dan 500 bedrijven hieraan deelgenomen. Wie er dit keer niet bij was, in tegenstelling tot de vorige editie, was Koninklijke Metaalunie. Twee jaar geleden was een aantal leden wel nog present op Industrial Supply North America, het deel waar toeleveranciers zich presenteren, dit jaar niet (zie kader).  

 

Maakindustrie profiteert van 3D-printen

Dat 3D-metaalprinten een belangrijk thema op de beurs was, zal op termijn de Amerikaanse maakindustrie alleen maar ten goede komen, verwacht Lonie Love, afdelingsleider bij het onderzoekinstituut Oak Ridge National Laboratory. Hier is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in additive manufacturing technologie. 3D-printen geeft de maakindustrie volgens Love zo’n grote voorsprong – nu time-to-market belangrijker is dan ooit – dat je niet bang hoeft te zijn voor China. ‘Omgekeerd evenmin.’ Deze ontwikkeling zal volgens hem leiden tot meer lokale productie, dichtbij de eindmarkt. Het instituut demonstreerde hoe je in één dag een matrijs maakt, inclusief 3D-printen en nabewerken op een CNC-machine. Echte serieproductie komt in de toekomst van een andere printtechnologie, meent HP-topman Stephen Nigro. HP heeft de IMTS aangegrepen om de nieuwe 3D-metaalprinter Metal Jet te tonen. Deze print tot tien keer sneller dan een laser poederbedmachine. Dat geldt ook voor het Production System van Desktop Metal dat overigens nog eens een factor tien sneller belooft te zijn. Beide systemen zullen echter waarschijnlijk pas vanaf 2020 gefaseerd op de markt worden gebracht.

Op de beurs in Chicago deed een aantal Nederlandse bedrijven mee. Naast Additive Industries waren dat onder andere Hauzer, Hembrug, Admatec, Ultimaker, Thomas Regout, Mayfran. Daarnaast waren Cellro en Halter CNC Automation op de beurs vertegenwoordigd via hun Amerikaanse dealers.  

 

Thomas Regout: pinautomaten zorgen voor omzet

Een van de Nederlandse exposanten op de deelbeurs Industrial Supply gelijktijdig met de IMTS, was dit jaar Thomas Regout. De Maastrichtse fabrikant van geleidingen doet al langer zaken in de VS. ‘Maar we zien kansen om méér te gaan doen. We willen uitbreiden’, zegt Andre Grzegorczyk. De van oorsprong Nederlandse Canadees vertegenwoordigt Thomas Regout in de VS en Canada. Een van de belangrijkste toepassingen voor de geleidingen is momenteel de pinautomaat (ATM), in de VS nog altijd enorm populair. ‘Daarin zijn we in Noord-Amerika en andere landen marktleider.’ Willen banken in Nederland van contant geld af, in andere landen is de markt voor ATM’s goed. Thomas Regout ziet echter ook kansen in andere markten, zoals de Noord-Amerikaanse machinebouw. Vandaar de deelname aan de IMTS-beurs. Andre Grzegorczyk is de halverwege de beurs al tevreden over de respons. ‘We hebben al meerdere nieuwe leads gekregen en ontmoeten hier ook bestaande klanten.’ Een van de prospects op de beurs zoekt een fabrikant voor geleidingen voor machines, tot 3 meter lang en belastbaar met 180 kilogram. Een special voor Thomas Regout. Maar ook die maakt men.  

 

Bert Faessen (Koninklijke Metaalunie): gemiste kans

Op de editie 2016 van de beurs in Chicago was Nederland nog met een Oranje paviljoen aanwezig, dit jaar gingen slechts enkele bedrijven op eigen gelegenheid. Omdat HTSM dit jaar de Amerikaanse beurs niet als strategische beurs heeft gekozen, heeft de Koninklijke Metaalunie de prioriteiten elders gelegd en afgezien van deelname. ‘Een gemiste kans’, zegt Bert Faessen, hoofd Branches en Kenniscentra. ‘Het is zinvol te proberen er komende keer weer bij te zijn, maar dan wel op een andere manier dan twee jaar geleden.’ Bert, die de IMTS dit jaar wel heeft bezocht, denkt dat het goed is na te denken over hoe de Nederlandse maakindustrie zich het beste zou kunnen presenteren op de IMTS, omdat de Amerikanen op een andere wijze een beurs bezoeken dan in Europa gebeurt. ‘In Europa zijn het vooral relatiebeurzen. In de VS zie je dat bezoekers heel gericht een lijstje met bedrijven afwerken. Je moet dus vooraf heel goed je marketing doen zodat je al zichtbaar bent voor de bezoekers.’ Deelnemers moeten dan tijdig met de voorbereidingen starten en zorgen dat ze op het netvlies van potentiële kandidaten komen te staan. Bert Faessen, die met de Nederlandse deelnemers heeft gesproken, merkt dat zij alle vier veel energie in de voorbereiding hebben gestopt. Wat hem opviel op de beurs is dat het thema 3D-printen groot is in de VS. ‘Daarmee timmeren ze goed aan de weg. Met robotica loopt Europa dan weer voorop.’

 

Wie interesse heeft of vrijblijvend van gedachten wil wisselen over de IMTS 2020, kan contact opnemen met Paul Verlinden van Koninklijke Metaalunie, verlinden@metaalunie.nl.   

Franc Coenen

Recent Posts

Wereldwijde dichtheid fabrieksrobots verdubbeld

Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…

2 dagen ago

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

3 dagen ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

3 dagen ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

4 dagen ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

4 dagen ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

4 dagen ago