Actueel

In 2024 lichte groei in de meeste sectoren

Voor 2024 verwacht ING Research voor de meeste sectoren een lichte groei, waarbij de dienstverlenende sectoren de grootste groei laten zien. Verdere digitalisering, maar vooral ook cyberbeveiliging zorgen voor aanhoudende groei in de IT-sector, de grootste uitschieter voor 2023. Voor de horeca is de verwachting dat na een sterke inhaalgroei na de coronapandemie en prijsstijgingen de volumes volgend jaar nauwelijks verder toenemen. Krimp is er volgend jaar in de bouwsector doordat er fors minder bouwvergunningen zijn afgegeven en er minder nieuwbouw is verkocht.

Tags:
Vooral de inhaalslag in de automotive draagt bij aan de stabilisatie.

De afgelopen drie maanden heeft de industrie – ondanks een kleine correctie in juli – de productiekrimp weten te keren. Een jubelstemming onder producenten zal voorlopig echter uitblijven. Zij hebben veel last van de economische stagnatie in Europa. Vooral de inhaalslag in de automotive en herstel in enkele energie-intensieve industrieën, zoals chemie en papier, dragen de laatste maanden bij aan de stabilisatie. Toch blijft de teruggelopen productvraag breed voelbaar. De onzekere economische vooruitzichten en de hogere rente zetten de investeringen in machines onder druk en de eindvraag van consumenten gaat gebukt onder de teruggelopen koopkracht. Het na-ijleffect van de pandemie maakt diensten bovendien nog altijd gewilder dan producten. De afgelopen maanden hadden machinereparateurs het dan ook extra druk. Een teken dat er door de beperktere bezetting meer tijd is om achterstallig onderhoud te plegen en de gebruiksduur van machines op te rekken. Gevolg is dat investeringen verder in de verdrukking komen. De jarenlang zo succesvolle machine-industrie was daardoor de laatste drie maanden zelfs één van de grootste krimpbranches. Hierdoor krimpt de totale industriele productie dit jaar met 1,5% en verwachten we volgend jaar slechts een beperkt herstel (+1%).

Gematigde groei in voedingsindustrie in 2024

De productiegroei in de voedingsindustrie stagneert in 2023. De afzet via de foodretail staat enigszins onder druk doordat consumenten minder, en andere, producten kopen vanwege sterk gestegen prijzen. De afzet via de horeca profiteert dit jaar nog gedeeltelijk van een inhaalvraag. De afgelopen maanden treedt er een duidelijke matiging op in het tempo van de prijsstijgingen van voeding in Nederland en in andere belangrijke Europese afzetmarkten. Voor 2024 verwachten we een gematigde productiegroei (+1%). Door aanhoudende loonstijgingen, afzwakking van de inflatie en overheidsmaatregelen om armoede te bestrijden komt er weer wat meer bestedingsruimte voor Nederlandse huishoudens voor basisbehoeften zoals voeding.

Transport- en logistieksector ziet de snelheid flink teruglopen

In de nasleep van de pandemie en de terugkeer van reizigers groeien alleen het OV en de luchtvaart in 2023. In het wegtransport en de logistiek vond de afgelopen tijd na de coronahausse juist een correctie plaats door het terugdraaien van uitgaven aan consumentenproducten en afbouw van hoge bedrijfsvoorraden. Ook de internationale handel hapert in 2023. De afgenomen (industriële) vraag vanuit Duitsland – waar in 2022 bijna een kwart van de Nederlandse export en zelfs meer dan 30% van de wederuitvoer via de havens heen ging – is daarbij het meest zichtbaar. Door de afgebouwde voorraden en pakketvervoer dat de trendgroei oppakt verwachten we echter dat de markt in aanloop naar 2024 licht aantrekt. Inclusief het afnemende herstelpotentieel in het passagiersvervoer blijft er per saldo in 2024 naar verwachting 1% volumegroei over.

Verwachte productiedaling bouwsector nu al voelbaar

We verwachten dat de bouwsector dit jaar nog licht groeit (+0,5%). Volgend jaar slaat de krimp echter wel flink toe (-2,5%), de grootste krimp in de bouw sinds 2013. De nieuwbouw van woningen staat onder druk door de gestegen rente, materiaalprijzen, de gedaalde huizenprijzen en een structureel tekort aan bouwgrond. In 2022 en begin 2023 bood de toenemende vraag naar energiebesparende maatregelen tegenwicht. De vraag hiernaar blijft hoog, maar door de gedaalde energieprijzen is de hausse wel over. Het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouw is daarbij sterk gedaald (-44% in juli ten opzichte van een jaar eerder). In het begin van de bouwketen, zoals bij projectontwikkelaars en producenten van beton en bakstenen, is al een flinke daling van de vraag zichtbaar. Zo lag het volume van beton- en baksteen producenten in juli 15% lager dan een jaar eerder en ook de omzetten bij projectontwikkelaars lopen terug. De deelsector ‘afwerking gebouwen’ (o.a. schilders, stukadoors en timmerlieden) draait echter nog steeds hogere omzetten. De komende kwartalen zal de krimp echter in meerdere delen van de bouw toeslaan.

Tags:
De redactie

Recent Posts

Arbeidsmarkt iets minder krap in derde kwartaal

Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…

22 uur ago

Koninklijke Marine 3D-print reserveonderdelen (video)

De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…

24 uur ago

Column Joachim Driessen: Op staande voet

Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…

1 dag ago

In zes stappen een cobot integreren

Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…

1 dag ago

Huisbeurs in herhaling voor Jörg Machines

Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…

1 dag ago

Zesde FD Gazelle Award voor ConstruSteel

Softwarebedrijf ConstruSteel behoort in 2024 wederom tot de snelst groeiende bedrijven van Nederland en daarom…

1 dag ago