Ook dit jaar krijgen bezoekers van de drukbezochte beurs een staalkaart voorgeschoteld van de laatste trends op het snijvlak van technologie, industrie en digitalisering. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen waarmee bezoekers kennis kunnen maken? Ze verzaken nooit, werken uiterst nauwkeurig en worden bovendien steeds ‘slimmer’: ruim 50 jaar na de eerste industriële robot, de Unimate, nemen robots een steeds prominentere rol in binnen het moderne industrielandschap. Door ontwikkelingen op het snijvlak van AI en sensortechnologie kunnen robots steeds meer; ze kijken steeds beter ‘om zich heen’ en zijn steeds beter in staat om samen te werken met hun menselijke collega’s. Het inpassen van robots in je productieproces kost tijd; processen moeten worden aangepast, en medewerkers moeten worden opgeleid en omgeschoold. Bovendien vergen robots vaak flink wat investeringen; niet alleen in hardware, maar (vooral) ook in software en opleiding. Maar is een robot eenmaal goed ingepast? Dan zijn de voordelen vaak legio: een aanzienlijk hogere productie met een beduidend lagere foutmarge.
Toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie: we komen ze steeds vaker tegen binnen de industrie. Zelflerende systemen zijn steeds beter in het (op basis van grote hoeveelheden data en algoritmes) herkennen van patronen en afwijkingen. Dat leidt tot allerlei mogelijkheden op het gebied van kwaliteitsinspectie, voortdurende procesoptimalisatie en voorspellend onderhoud (waarbij machines zélf aangeven wanneer een onderdeel aan vervanging of onderhoud toe is). Andere toepassingen van AI liggen op het vlak van onder meer beslissingsondersteuning en autonoom rijden.
Een specifiek aandachtsgebied waarbij AI van dienst kan zijn, is cybersecurity. Zelflerende intrusion detection systems zijn steeds beter in staat om, op basis van big data en algoritmes, al in een vroeg stadium verdachte activiteiten te signaleren en aanvallen te pareren. Ook zetten steeds meer securityprofessionals machine learning in om toekomstige bedreigingen te voorspellen. Minder downtime, voortdurende performance-optimalisatie en een kortere time-to-market: de digital twin is in opkomst. Aan de hand van zo’n digitale ‘dubbelganger’ van een machine of productielijn (die wordt gevoed door oude én realtime data) kunnen bedrijven eenvoudig tests en optimalisaties uitvoeren. Ook maken deze virtuele representaties van fysieke producten en processen het mogelijk om nauwkeurig te voorspellen waar en wanneer het ergens fout dreigt te gaan. Nu sensoren en software steeds goedkoper en gebruiksvriendelijker worden en de rekenkracht toeneemt, komt de digital twin – die binnen grote multinationals al vaker wordt ingezet – ook binnen bereik van het mkb.
Slim onderhoud op afstand, virtuele rondleidingen, allerhande trainingsmogelijkheden: nu technologieën als augmented reality (AR), mixed reality (MR) en virtual reality (VR) steeds geavanceerder worden, groeien de toepassingsmogelijkheden. Steeds vaker zullen bedrijven ervaringen in de fysieke wereld verplaatsen naar een digitale, virtuele omgeving.
De toenemende technologische mogelijkheden bieden allerlei kansen op het gebied van smart maintenance en – in het verlengde daarvan – servitization. Technologieën als het internet of things, analytics en geavanceerde sensoren zorgen ervoor dat fabrikanten van machines en apparaten steeds meer informatie uit hun product kunnen halen. Op basis van die data zijn ze vervolgens steeds beter in staat om proactief te adviseren over procesoptimalisatie en om nauwkeurig te voorspellen wanneer een machine of productielijn onderhoud nodig heeft. Ook kunnen ze aanvullende diensten leveren, bijvoorbeeld op het gebied van assetmanagement, informatiemanagement en financial services. Daarmee verschuift de nadruk steeds meer van de verkoop van een product of machine naar de output en uptime ervan. De voordelen van zo’n nieuw, op diensten gebaseerd businessmodel zijn in potentie groot: stabiele en voorspelbare bron van inkomsten, een hogere omzet en tevredener klanten.
Toeleveranciers nemen een belangrijke plek in binnen de hele beweging richting smart industry/industrie 4.0 en de bijbehorende digitaliserings- en innovatieslag. Een speciaal gedeelte van de Hannover Messe richt zich dan ook op industrial supply. Hier presenteren uiteenlopende bedrijven hun innovaties op het gebied van onder meer lichtgewicht materialen, oppervlaktebehandeling, onderdelen en componenten, en IT-systemen.
Het gebruik van robots in fabrieken over de hele wereld blijft in hoog tempo doorgaan:…
Het aantal vacatures nam in het derde kwartaal af met vijfduizend en het aantal werklozen…
De Koninklijke Marine staat voor de uitdaging om zijn vloot te onderhouden, waar die zich…
Soms sta je raar te kijken. Op een gewone dinsdagochtend zei mijn secretaresse dat ze…
Uit onderzoek van Reichelt Elektronik blijkt dat ruim 45 procent van de bedrijven van plan is binnen…
Jörg Machines, fabrikant van plaatbewerkingsmachines, opent in februari 2025 opnieuw haar deuren voor een exclusieve…