Het programma bestond uit een plenair programma met een overzicht in de lopende trends in microbewerken en de kenmerken van de moderne laserbronnen. Na de lunch waren er twee parallelprogramma’s, een op het gebied van microbewerken en een op het gebied van materiaalbewerking met lasers.
Een van de inleiders was Jonathan Hofman van M2i. Hij sprak daar over een aantal lopende projecten waar laserkennis wordt vertaald naar de praktijk. Een van die projecten is het lasercladden bij het Belgische Bekaert. Opdracht daar is om een strekdraad via het lasercladden te voorzien van een coating die na het strekken in takt blijft. Dit project staat nog in de beginfase. Tot nu is er een proef gedaan op een strekdraad van 8 mm waarop een cladlaag is aangebracht van 0,3 mm en die vervolgens enkele meters succesvol is uitgerekt. Uiteindelijk moet de draad tot wel 1.000 km worden uitgetrokken zonder dat dat invloed heeft op de gecladde coatinglaag.
Hofman vertelde ook dat dergelijke zogeheten valorisatieprojecten het beste door een groep bedrijven kan worden uitgevoerd. Bij een samenwerking tusssen vijf bedrijven wordt een bedrag verstrekt tot 90 procent van het benodigde kapitaal tot een maximum van 50.000 euro.
Verder ging Ian Richardson van de Universiteit Delft in op het lassen met ‘moderne’ staalsoorten, zoals TRIP. TRIP staat voor TRansformation Induced Plasticity en is hogesterktestaal met een treksterkte groter dan 600 MPa. Een voorlopige conclusie is dat voor het optimaal lassen van hogesterktestaal nog wel enig onderzoek moet worden verricht. ‘TRIP is goed te lassen, de sterkte van het staal gaat wel iets achteruit’, aldus Richardson.
Hij vertelde ook over zinkgecoat hogesterktestaal. Daarvoor geldt in zijn algemeenheid dat hoe dikker de zinklaag, hoe beter de las. Juist de veel toegepaste laagdikte van 7 mu is het minst goed te lassen.De uitdaging is om een oplossing te vinden voor het lassen van hogesterktestaal met een zinkcoating van 7mu. ‘Een dikkere zinklaag maakt het staal onbetaalbaar.’
Verder was er in Enschede veel belangstelling voor de presentatie van AWL-Techniek over hun visie op de Factory of the future. Bij AWL in Harderwijk werken ze aan een opstelling met twee robots die door één laserbron wordt bediend.
Het eerstvolgende Industrial LaserEvent is op dinsdag 5 april 2011.
De laatste PMI-gegevens lieten een verdere teruggang zien in de Nederlandse industriële sector. De matte…
Het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 (CSBN 2024) biedt een beeld van de steeds complexer wordende digitale…
De klimaatdoelen raken uit het zicht. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in…
Efficiënt, voordelig en duurzaam: zo goed als nieuwe demonstratiemachines met de modernste technologie tegen aantrekkelijke…
Het metaalbedrijf Wil Waelbers Design (WWD), gevestigd in Nederweert, is failliet verklaard. WWD was gespecialiseerd…
De producenten in de industrie waren in oktober negatiever dan in september. Het vertrouwen ging…