Industrie en bouw reageren tevreden op sociaal akkoord

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Werkgeversorganisaties in de bouw en industrie zijn positief over het sociaal akkoord dat werkgevers, vakbonden en Kabinet vorige week hebben gesloten. Vraag en Aanbod maakt een rondje langs de velden.

 

FME is positief over het bereiken van een ‘evenwichtig sociaal akkoord’. ‘Het is een akkoord dat kan bijdragen aan stabiele arbeidsverhoudingen en vertrouwen in de economie’, aldus FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. ‘De langjarige afspraken die op een breed terrein van arbeidsmarkt en sociale zekerheid zijn gemaakt, vormen een belangrijke stap op weg naar economisch herstel.’

Dezentjé Hamming vindt een centraal akkoord een zaak van geven en nemen. ‘Het inperken van de verlenging van tijdelijke contracten verhoudt zich moeilijk met de behoefte van de industrie om mee te bewegen met de sterk wisselende productievraag en internationale dynamiek.’ Per saldo is volgens FME sprake van een evenwichtig pakket.

TLN

Transport en Logistiek Nederland (TLN) is blij met het specifieke plan van aanpak voor de transportsector. Volgens TLN biedt het akkoord een sterk fundament om misstanden in de transportsector effectief aan te pakken. In het akkoord staat onder meer dat verdere liberalisering van de Europese transportmarkt door vrijgave van cabotage op dit moment ongewenst is. Daarnaast wordt specifiek aandacht besteed aan naleving en handhaving van de wet- en regelgeving in de transportsector. Tot slot wordt ook ingezet op de aanpak van schijnzelfstandigheid en malafide uitzendbureaus. Volgens TLN ligt deze aanpak van de problemen in lijn met het gezamenlijk ‘position paper’ van TLN, FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen dat vorige maand is gepresenteerd.

Aannemersfederatie Nederland

Aannemersfederatie Nederland vindt het akkoord een eerste stap in de richting van herstel van vertrouwen. Inkomens- en pensioenzekerheid zijn cruciaal voor het herstel van het consumentenvertrouwen, zodat consumenten weer actief worden op de huizenmarkt en projectontwikkelaars en woningcorporaties weer gaan investeren. De Aannemersfederatie juicht de aanpak van schijnconstructies en schijnzelfstandigen toe, maar vindt wel dat kabinet en sociale partners bij deze aanpak moeten beginnen bij de oorzaak van dit fenomeen.

Door nu eensgezind op te trekken op het gebied van arbeidsmarkt, ontslagrecht, WW, pensioenen en schijn- en flexconstructies hebben sociale partners en kabinet de basis gelegd voor het herstel van het consumentenvertrouwen. De federatie waarschuwt echter dat dit niet onmiddellijk door het Kabinet teniet moet worden gedaan door nu in september een mogelijk tegenvallende begroting voor 2014 aan te kondigen.

Koninklijke Metaalunie

Koninklijke Metaalunie heeft vanaf de formatie van de zittende regering vertrouwen, stabiliteit en zekerheid steeds gebruikt als sleutelwoorden om uit de crisis te komen. ‘En dat is het belangrijkste wat het sociaal akkoord ook biedt, zelfs met de wetenschap dat zekerheid ook een beetje pijn kan doen.’

Juist die zekerheid zal werknemers en werkgevers weer meer vertrouwen geven. Dat zal de economie weer de broodnodige duw omhoog geven. Iets wat ook al enigszins in de lucht zit bij ondernemers, getuige de eerste cijfers van de Economische Barometer van Metaalunie van het eerste kwartaal 2013.

Op dit moment gaat het in het mkb-metaal nog onveranderd slecht, maar de ondernemers kijken iets positiever naar de toekomst, zo ziet de Metaalunie. Een akkoord kent altijd winst- en pijnpunten. Winst voor het mkb-metaal is onder andere het vervallen van het arbeidsgehandicaptenquotum. Wat betreft het ontslagrecht vindt Metaalunie het positief dat de preventieve toets in het kader van ontslag gehandhaafd blijft.

Bouwend Nederland

Bouwend Nederland wil nu snel samen aan de slag met de uitwerking. ‘We zijn blij dat sociale partners en kabinet een breed sociaal akkoord konden sluiten. Veel zaken worden nu centraal goed geregeld en dat biedt rust aan Nederland, waardoor onder meer de woningmarkt sneller kan herstellen. Onze grondtoon is dus positief, maar we zijn er minder tevreden over dat de WW duurder wordt.’

Dat komt neer op een kostenverhoging voor werkgevers. De insteek van Bouwend Nederland is altijd geweest dat opzegtermijnen, de nieuwe transitievergoeding plus de WW-lasten in totaal niet hoger moeten zijn dan de huidige lasten. ‘Dat laat onverlet dat we goed te spreken zijn over de centrale aanpak, bijvoorbeeld bij het tegengaan van schijnzelfstandigheid en constructies die leiden tot premie-ontduiking. Dit is goed om oneerlijke concurrentie te voorkomen.’