Dat meldt ING. Na een stijging van ruim twee jaar tekent zich in het najaar van 2013 een stabilisatie af in het aantal faillissementen. In de eerste 10 maanden van het jaar nam het aantal faillissementen met 11 procent toe tot bijna 8.100, maar in september en oktober steeg het aantal nog slechts marginaal. Per saldo zal het aantal faillissementen dit jaar naar verwachting pieken op 9.400. Met de recessie achter de rug en lichte economische groei in het verschiet, daalt het verwachte aantal faillissementen volgend jaar bescheiden tot 9.000.
Terwijl het aantal faillissementen piekt, groeit het aantal bedrijven ook gestaag door. Als hier rekening mee wordt gehouden is het faillissementspercentage dit jaar weliswaar vergelijkbaar met 2009, maar niet hoger. Dit betekent dat het faillissementsrisico in 2013 geen nieuw hoogtepunt bereikt.
Op sectorniveau zijn de industrie en de groothandel voorlopers in de faillissementsontwikkeling. Waar deze sectoren de piek het afgelopen jaar al achter de rug hadden, heeft het faillissementspercentage in de zakelijke dienstverlening, bouw, transport en detailhandel nog het hoogste punt van de afgelopen jaren bereikt.
De laatste PMI-gegevens lieten een verdere teruggang zien in de Nederlandse industriële sector. De matte…
Het Cybersecuritybeeld Nederland 2024 (CSBN 2024) biedt een beeld van de steeds complexer wordende digitale…
De klimaatdoelen raken uit het zicht. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in…
Efficiënt, voordelig en duurzaam: zo goed als nieuwe demonstratiemachines met de modernste technologie tegen aantrekkelijke…
Het metaalbedrijf Wil Waelbers Design (WWD), gevestigd in Nederweert, is failliet verklaard. WWD was gespecialiseerd…
De producenten in de industrie waren in oktober negatiever dan in september. Het vertrouwen ging…