De Nederlandse economie trekt volgend jaar de opgaande lijn door. Bijna alle bedrijfssectoren groeien in 2016. De hoogste groei is te vinden in de bouw en de zakelijke dienstverlening (beide +4%).
De detailhandel en horeca (beide +2%) profiteren van toenemende koopkracht. Door de zwakke omstandigheden van opkomende economieën blijft de groei in de industrie (+1%) gematigd. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het rapport Ondernemen in 2016 waarin de verwachtingen voor 60 sectoren staan.
Hoogste inkomensgroei in 15 jaar
“Volgend jaar wordt een goed jaar voor de consument. We verwachten de hoogste groei van de inkomens en de consumptie in 15 jaar”, aldus Marieke Blom, Hoofdeconoom ING Nederland. “De wereldhandel trekt naar verwachting ook weer aan, al is de onzekerheid daar duidelijk groter door de ontwikkeling in de opkomende markten.”
Hoge groei in zakelijke dienstverlening
Zakelijke dienstverleners profiteren van de breder gedragen economische groei, waarbij bedrijven vaker hun diensten inschakelen. Vooral de uitzendbranche profiteert. Ook schoonmaak en beveiliging klimmen verder uit het dal. Binnen de digitale technologiesector gaat de opmars van clouddiensten verder. Softwareontwikkelaars profiteren in 2016, naast groei van de cloud, van de verdere behoefte aan automatisering en digitalisering in andere sectoren.
Beperkte groei voor industrie
De stijgende lijn die de Nederlandse industrie tot medio 2015 te pakken had, is in de tweede helft van het jaar gekeerd. Oorzaak is met name de groeivertraging in China en die van de Duitse industrie. Positief in 2016 is het verwachte verdere economisch herstel in Nederland en de eurozone. Buiten Europa zorgen onder meer de economische krimp in Rusland en Brazilië blijvend voor druk. De productiegroei van de industrie over heel 2016 komt al met al naar verwachting uit op één procent.
Risico: China, Zuid-Europa, olieprijs en rente in VS
De belangrijkste neerwaartse risico’s voor de Nederlandse economie zijn een onverwacht harde landing van de Chinese economie, de ontwikkeling van de olieprijs en een sterker dan verwachte stijging van de Amerikaanse rente. Het opnieuw oplaaien van de onzekerheid over de financieel-economische koers van de landen in Zuid-Europa kunnen de groeivooruitzichten ook negatief beïnvloeden.